Åbenhed og samarbejde skal bane vej for digitalisering af byggeriet

Jørn Vibe Andreasen er administrerende direktør i Molio, Byggeriets Videnscenter.
Jørn Vibe Andreasen er administrerende direktør i Molio, Byggeriets Videnscenter.

Det er ingen hemmelighed, at byggeriet digitalt halter en smule efter andre brancher. Men hvordan står det reelt til i byggeriet. Det har Molio kortlagt i to store analyser, der blotlægger udfordringer, drivere og barrierer i forhold til at hjemtage de digitale gevinster.

Det står således klart, at hvis vi skal drive en digital udvikling, skal vi samarbejde. Der er seks nøgleord, der kendetegner den retning, som byggesektoren bør bevæge sig i. Det handler om større åbenhed, dialog og samarbejde samt forståelse, accept og respekt for hinanden i hele byggeriets værdikæde.

Den proces tager Molio gerne aktiv del i. For det første skal kunderne i fokus på et niveau, som ikke er hverdag i dagens byggeri. Samtidig skal de vaner, der kendetegner spillet mellem byggeriets mange aktører, udfordres. De mange forskellige samarbejdspartnere skal spille sammen i en åben proces, der udnytter de digitale muligheder bedst muligt.

Skal vendes på hovedet

I den sammenhæng er digitalisering blot et værktøj, som skal få samarbejdet til at glide. Digitaliseringen skal være en del af en større sammenhæng for at have værdi. Og det har ikke væres praksis. Byggesektoren har i forhold til digitalisering traditionelt haft 80 procent fokus på det it-tekniske i form af data, struktur, software og værktøjer og kun 20 procent på det sociale i form af organisering, mennesker, ledelse, kompetencer, kundebehov, kommunikation og dialog.

Det skal vendes på hovedet. Data, struktur og værktøjer skal selvfølgelig styrkes og udvikles til gavn for sektoren, men vi når kun resultater for alvor i samspil med andre aktører i værdikæden og ved at være åbne for samarbejdsprocesser med andre – også uden for byggeriets traditionelle kreds.

For Molio er det oplagt at spille aktivt med, og vi kan også bidrage med noget særligt, fordi vi er tilstede i hele værdikæden – fra byggeriet fødes, til det rives ned eller begynder forfra ved en renovering. Det giver os mulighed for at påvirke og forme en konstruktiv dialog og skabe netværk på tværs af hele sektoren. Der er nemlig brug for brobyggere og katalysatorer til de kræfter, der har lyst til at gå over åen og udforske mulighederne for innovation og udvikling.

Ildsjæle baner vej

Som videnscenter ser vi gerne, at barren sættes højt i forhold til samarbejde og innovation. Det sker allerede i virksomheder, hvor digitale ildsjæle med vilje til samarbejde baner vej for den ønskede udvikling.

Det ser vi, som en af vores opgaver, at være med til at formidle. Det er de gode historier og eksempler, der forandrer branchen i den ønskede og nødvendige retning.

Relateret indhold