Aftalen
- Boligselskabet Sjælland forventer at bygge mindst 250 boliger over de kommende 4 år med aftalen “Boligrækkerne”.
- Anlægssum: 500 mio. kr.
- Entreprisesum: 330 mio. kr. 431
- Første projekter:
- Tofteengen, Ågerup 44 boliger,
- Elverbakken, Hvalsø 34 boliger.
- I aftalen indgår: Boligselskabet Sjælland, Mangor & Nagel, WE architecture, Danhaus, Holmsgaard Ingeniører og Plan+Landskab
Alment boligbyggeri i træ har vist sig at være et hit, og nu øger Boligselskabet Sjælland antallet af træboliger. Det sker med en ny aftale, der betyder 250 nye rækkehuse. De første 44 boliger i Tofteengen nord for Roskilde står klar i december 2019.
Det skriver Boligselskabet Sjælland i en pressemeddelelse.
– Rækkehuse er enormt efterspurgte, fordi de giver et fantastisk miljø omkring husene og en husleje, der er til at overkomme, fortæller byggechef Per Bro fra Boligselskabet Sjælland.
Boligselskabet har allerede 300 boliger på vej bygget i massivt træ. Det er en ny teknik i Danmark, og betyder, at træboligerne kan bygges i flere etager. Men samtidig oplever boligselskabet en stor efterspørgsel på rækkehuse.
Derfor har Boligselskabet Sjælland netop indgået en 4-årig aftale med et team bestående af de to tegnestuer Mangor og Nagel og WE architecture og træelementproducent Danhaus i Esbjerg.
– Aftalen betyder, at vi kan gå i gang med nye boliger til en fast pris, der ikke bliver trukket op af travlheden i byggeriet, forklarer Per Bro.
Aftalen betyder derfor, at det bliver lettere for kommunerne at sige ja til flere almene boliger. Nu kan boligselskabet nemlig på få måneder gå fra idé til handling, når en kommune ønsker flere boliger.
Stor boligmangel
– Vi har over 10.000 på vores venteliste, så der er et meget stort behov for flere boliger, understreger Per Bro.
Boligrækkerne bliver lavet i ét og halvandet plan og udformes som rækkehuse med forskudte facader. De får dermed et moderne, nordisk udseende og et familievenligt miljø. Husene er opbygget af elementer, der er lavet omkring et træskelet hos Esbjergvirksomheden Danhaus.
Herefter tager det kun 2-3 dage at samle elementerne til færdige huse, og det betyder, at mange af de fejl, som vejr og vind giver i byggeprocessen, forsvinder.
– Vi har lavet tusindvis af huse siden starten i 1977. Vi samler dem indendørs i vores hal i Esbjerg, hvor der er kontrollerede og tørre arbejdsforhold, og det giver en meget høj kvalitet i de færdige huse, fortæller direktør Johannes Schmidt fra Danhaus.
Virksomheden startede med at producere huse til det tyske marked, der efterspurgte de energi- og miljøvenlige huse og naturlige materialer. Det stiller store krav til arkitekturen at bygge moderne, almene boliger. I de kommende 50 år kommer der både flere ældre, og flere vil vælge at bo som singler.
Det er en tendens, der allerede er ved at slå igennem i flere sjællandske kommuner, og som betyder en stigende efterspørgsel på lejeboliger.
Samtidig skal boligerne være omdrejningspunkt for et stærkt socialt fællesskab, noget som almene boliger er kendt for. Derfor er to tegnestuer gået sammen om opgaven for at supplere hinandens tilgang.