Erhvervsuddannelserne skal styrkes – på den rigtige måde

Underdirektør Tina Voldby, Tekniq. Pressefoto.
Underdirektør Tina Voldby, Tekniq. Pressefoto.

Danmark har brug for flere faglærte, og behovet bliver kun større de kommende år. Derfor har Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, foreslået, at unge belønnes med 50.000 kr., hvis de får et svendebrev inden for fag, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Som udgangspunkt er vi i Tekniq positive, når der er politisk fokus på at styrke erhvervsuddannelsernes tiltrækningskraft. Men vi tror ikke, en kontant belønning til eleverne vil have den store effekt. I forvejen byder erhvervsuddannelserne på en række økonomiske fordele i form af for eksempel løn under uddannelse og en god startløn, når svendebrevet er i hus. Så en ekstra bonus vil næppe få mange flere til at søge ind på erhvervsskolerne.

Netop el- og vvs-installationsbrancherne er blandt dem, der får brug for stadig flere dygtige faglærte de kommende år. Derfor er der ifølge Tekniq også behov for at styrke erhvervsskolerne.

Vi har med fag at gøre, hvor udviklingen foregår i lyntempo. Derfor vil der, frem for en form for bonusordning, være mere fornuft i at bruge pengene på løbende at styrke undervisernes kompetencer og investere i det nyeste udstyr og materialer. På den måde kan vi sikre, at eleverne også fremadrettet får en uddannelse, hvor de er på forkant med den teknologiske udvikling og dermed blive en gevinst for de virksomheder, de kommer ud i.

Relateret indhold