Hun forener forskning og forretning

Byggebranchens appel er, at den giver konkret liv til matematik og fysik. Mød Mette Glavind direktør for Byggeri og Anlæg ved Teknologisk Institut.
Mette Glavind er Direktør for Byggeri og Anlæg ved Teknologisk Institut. Pressefoto.
Mette Glavind er Direktør for Byggeri og Anlæg ved Teknologisk Institut. Pressefoto.

Serie: Mød Byggeriet

  • I portrætserien ‘Mød Byggeriet’ går Dagens Byggeri tæt på toneangivende skikkelser i branchen. Vi spørger: Hvordan valgte de deres fag? Har karrierevejen været snorlige eller snoet? Hvad er udfordringerne nu og i fremtiden?

I første del af portrætserien ‘Mød Byggeriet’ fortæller Mette Glavind, hvorfor hun stadig er motiveret af udgangspunktet, der vakte hendes interessere i byggebranchen for mere end 30 år siden: Krydsfeltet mellem forskningens og praktikkens verden.

(Dagens Byggeri/DB) Du blev færdiguddannet som civilingeniør i byggeri i 1989. Hvorfor valgte du den vej?

– Fordi det gav en mulighed for at lære ingeniørvidenskab, hvor man tydeligt kan se resultaterne af det, man laver. Det bliver til noget. Jeg har altid interesseret mig for matematik og fysik, der har en funktion.

(DB) Efter endt uddannelse forskede du ved DTU i tre år, inden du blev ansat på Teknologisk Institut, hvor du fejrede 25 års jubilæum i 2017. Det må være et godt sted at arbejde?

– Det er et rigtig godt sted at arbejde, fordi du får det bedste fra begge verdener. Jeg har et ben i forskningens verden, samtidig med at vi lever af kunderådgivning. Det er den klassiske bro mellem forskning og den virkelige verden. Kombinationen er vigtig, fordi det er den, der skaber de bedste resultater.

(DB) Da du blev divisionsdirektør i 2011, talte du om et fokus på danske virksomheders globale konkurrenceevne. Hvordan går det med den?

– På den ene side går det meget langsomt, eller det kan i hvert fald virke sådan, fordi de nødvendige løsninger kan tage lang tid at implementere. Omvendt sker der rigtig meget i branchen, der bidrager til at løse små og store samfundsproblemer. Der er en stor omstilling i gang, der handler om energieffektivitet, miljøforhold, klimasikring og bedre indeklima og bedre produktivitet. Min opgave er, via de mange dygtige kolleger på Teknologisk Institut, at hjælpe virksomhederne i den proces og samtidig skabe værdi for dem.

(DB) Du er kendt for en ihærdighed, der skaber resultater. Hvad kræver det at manøvrere i byggebranchen?

– Min tilgang er meget, at jeg får ting til at ske. Både ved selv at gå forrest og motivere andre. Det er herligt, når virksomheder og andre led i værdikæden arbejder godt sammen om fælles opgave. På Teknologiske Institut forener vi universitetsforskning med private aktører. Vi vil gå forrest med at skabe innovation i branchen, og det er sjældent muligt at skabe resultater uden at have flere led i værdikæden med. Det er branchens indbyggede rammebetingelse. Det nytter for eksempel ikke noget at arbejde med en producent om nye produkter, hvis ingen bygherrer vil købe produktet.

(DB) Der mangler kvinder i byggeriet. Hvordan ser du på den udfordring?

– Jeg synes egentlig, der er mange kvinder i gode jobs rundt omkring. Men det gavner bestemt, at der er en nogenlunde lige kønsfordeling. En ulige balance kan skyldes, at byggebranchen ikke er der, hvor mange unge retter blikket hen. Det gælder i øvrigt både drenge og piger. Vi risikerer at mangle arbejdskraft de kommende år, og derfor må byggeriet markedsføres mere som et interessant sted at arbejde. Vi skal væk fra ideen om, at arbejdet er nedslidende og fremhæve, at det for eksempel også handler om at kunne betjene avancerede systemer, robotter og droner.

(DB) Hvad ser du som de primære udfordringer i branchen nu og i fremtiden?

– Der er helt klart en produktivitetsudfordring. Samtidig står byggeriet for en stor del af ressourceforbruget, affaldsproduktionen og energiforbruget, og har muligheden for at bidrage til samfundets målsætninger indenfor de nævnte områder. Branchen er nødt til at tage Build 4.0 (teknologi og digitalisering) til sig for at kunne sikre konkurrencedygtigheden, og det er bestemt en udfordring at få ikke mindst de mange små virksomheder til at arbejde med f.eks. robotter, droner, sensorer og data.

Blå bog: Mette Glavind

Født 1963 i Østbirk

Uddannet civilingeniør i byggeri på DTU i 1989

1989-1992: Forskerstuderende på DTU

1992-2002: Sektionsleder, projektleder og konsulent, Teknologisk Institut

2002-2011: Centerchef for Beton, Teknologisk Institut

2011 -: Direktør for Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut

Bor i Smørum med sin samlever. De har to voksne børn.

Relateret indhold