Klima-kravene er lige om hjørnet: Ny platform vil lette LCA-byrden

I en fælles startup lancerer ABC Rådgivende Ingeniører og it-produkthuset Capacit en LCA-platform, som skal gøre op med komplicerede, manuelle og usikre livscyklusanalyser, der tilmed stjæler dyrebar tid.
Fra nytår bliver Life Cycle Assessment (LCA), der omfatter bygningernes klimabelastning, en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med en grænseværdi for byggeri over 1.000 m2. Det vil give udfordringer for flere af byggeriets aktører. Foto: Getty Images.
Fra nytår bliver Life Cycle Assessment (LCA), der omfatter bygningernes klimabelastning, en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med en grænseværdi for byggeri over 1.000 m2. Det vil give udfordringer for flere af byggeriets aktører. Foto: Getty Images.

Ved årsskiftet bliver livscyklusvurderinger (LCA) en del af bygningsreglementet, og alt nybyggeri og projekter over 1.000 m2 skal desuden holde sig under 12kgco2-eq/m2/år.

De skærpede krav kan give udfordringer for flere entreprenører, rådgivere og bygherrer, og ifølge Erhvervsstyrelsens Område for Bedre Regulering vil de nye krav tilmed koste erhvervslivet 48,4 mio. kroner årligt.

Derfor har ABC Rådgivende Ingeniører og it-produkthuset Capacit nu gjort arbejdet med LCA-beregninger mere simpelt, automatiseret og tilgængeligt for alle involverede i et byggeprojekt.

Læs også: Cowi bag globalt startup-program: “Fremtidens løsninger skabes bedst i samarbejde”

I et joint venture under navnet Gaiup lancerer de platformen ‘Real-Time LCA’, som med et simpelt plugin gør det muligt for alle projektdeltagere i realtid at parre 3D-modellen med opdaterede data for materialernes klimaaftryk.

Gaiups medstifter og direktør, Nabil Chaykh, fortæller, at ideen til Real-Time LCA opstod ud fra et praktisk ønske om at kunne se klimaaftrykket gennem hele processen fra design til ibrugtagning, så der kunne foretages velovervejede design- og materialevalg:

– Komplicerede, manuelle og usikre livscyklusanalyser af byggeri står i vejen for forløsningen af den energi, som branchen lægger i mere bæredygtigt byggeri. I praksis er det manglende integration mellem design- og LCA-værktøjer, der stjæler kostbar tid, hvilket medfører at LCA kun bruges få gange i byggeprocessen – og at der derfor ofte arbejdes med forældede engangsbilleder af byggeriets klimaaftryk.

LCA skal være allemandseje

Med Real-Time LCA har alle interessenter let og løbende indsigt i klimaaftrykket igennem hele processen fra design til ibrugtagning. En reel nyskabelse i branchen, mener Gaiup.

– LCA skal være allemandseje, hvis vi skal rykke på klimaet i byggebranchen. Det har været en kæmpe udfordring, men med kvalificerede allierede inden for software-løsninger har vi realiseret denne vision med vores cloudbaserede platform, siger Martin Romby Hauge, afdelingsleder hos ABC Rådgivende Ingeniører og CTO i Gaiup.

Foruden den digitale information fra generiske, branche- og produktmiljødeklarationer er platformen udstyret med en kunstig intelligens, der foreslår alternative materialevalg. Næste skridt er kobling af CO2 med data om blandt andet pris, lokation, akustik og brand, så der kan leveres mere holistiske anbefalinger, der kan handles på.

It-produkthuset Capacit, som også er medejer i Gaiup, står bag udviklingen af platformen, som – baseret på Microsoft Cloud-teknologi – er udviklet i tæt dialog med særligt bæredygtighedsledere, LCA-professionelle og andre af branchens aktører.

Relateret indhold