Hvis det i forvejen er svært at finde en håndværker, så bliver det endnu værre i fremtiden.
På dette tidspunkt vil erhvervsskolerne normalt have optaget omkring 42.000 kommende faglærte. Men en ny analyse fra SMVdanmark viser, at kun 34.000 er blevet optaget i år – og tre ud af fire uddannelser er ramt af færre nystartede elever.
Læs også: Seneste søgetal understreger, at erhvervsuddannelserne nu skal styrkes
Til eksempel er der i år startet lidt over 900 færre elektriker-elever og 175 færre VVS’ere.
– Det er et chokerende fald, vi ser på erhvervsuddannelserne, siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark:
– I forvejen står vi med en stor mangel på faglærte, og vores egen prognose viser, at der vil forsvinde 10.000 faglærte fra arbejdsmarkedet om året frem mod 2030. Nu viser disse tal, at vi måske er på vej mod en endnu værre situation, end vi regnede med.
Grøn omstilling og arbejdspladser
Kasper Munk Rasmussen advarer om, at det i værste fald vil medføre, at arbejdspladser og opgaver forsvinder ud af Danmark:
– Det gør fremtidens energieffektivisering og hele den grønne omstilling næsten umulig at gennemføre, når vi ikke har de kvalificerede hænder og hoveder, der skal til.
Tomme stole er dyrt for skolerne
På Niels Brock i København er der kun startet lidt over halvdelen af den mængde elever, der startede sidste år, og på 35 erhvervsskoler står mere end hver femte stol tom i de nye klasser.
Ifølge Kasper Munk Rasmussen rammer det skolerne hårdt, da de får bevillinger efter, hvor mange elever, de har – og udgifterne falder langt mindre:
– Har du for eksempel kun 15 elever i en klasse, hvor du normalt har 20, så får du færre penge, men udgiften til undervisere, varmen, el og bygninger vil ofte være den samme. I forvejen kan skolerne mærke, at energi- og materialepriserne er vokset markant, så det her er et hårdt slag mod budgettet mange steder. Vi har tidligere foreslået, at man fjerner SU’en på de lange uddannelser, tilbyder den som lån, og i stedet bruger pengene på at give erhvervsuddannelserne et økonomisk løft. Det forslag er endnu mere aktuelt nu.