Stærke økonomiske nøgletal op til årsskiftet

Cheføkonom Bo Sandberg. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg. Foto: Ricky John Molloy.

Arbejdsmarkedet fortsætter som dansk økonomis mest solide vækstmotor. Korrigeret for sæsonudsving, var der i oktober 2.712.000 beskæftigede lønmodtagere. Det er 4.200 flere end i september og 170.600 flere end da bunden blev nået i foråret 2013.

Vi er kun ca. 10.000 lønmodtagere fra ‘all time high’ – og det er nu kun et spørgsmål om få måneder, før vi kommer op på den højeste beskæftigelse nogensinde i Danmarkshistorien. Men selvom pilen fortsat peger op, er det ikke en given sag, at væksten i 2018 og 2019 fortsætter blindt opad i samme tempo som før. Den gode nyhed er dog, at arbejdsstyrken stort set vokser lige så meget som beskæftigelsen. Det giver et mere langtidsholdbart opsving.

I bygge- og anlægsbranchen er det især boligbyggeriet, der trækker opad. Men også høj aktivitet på det eksisterende boligmarked kaster mange renoveringsopgaver af sig. Dansk Byggeri forventer, at byggebeskæftigelsen vokser med cirka 5.000 personer yderligere i 2018, svarende til et plus på cirka tre procent. Det kan branchen godt håndtere, hvis der udvises rettidig omhu med uddannelse af flere faglærte, med næsen fortsat i reformsporet og med adgang til udenlandsk arbejdskraft.

Glæde af permanent håndværkerfradrag

Også forbrugerne er optimistiske forud for 2018. Ganske vist dykkede forbrugerforventningerne fra Danmarks Statistik en smule i december, men er stabil på ret højt niveau med et nettotal på +6,5.

Trods både Black Friday og julehandel bevarer forbrugerne begge ben solidt plantet på jorden og holder igen med lånefinansieret forbrug.

Set med såvel forbruger- som byggebriller er det positivt, at der med finanslovsaftalen er skabt ro om et fortsat håndværkerfradrag, der i de kommende år både omfatter energirenoveringer og serviceydelser. Dermed undgår man forhåbentlig i 2018 de skadelige hamstrings- og stop-and-go effekter, som desværre har været en fast følgesvend i håndværkerfradragets omtumlede tilværelse.

Relateret indhold