Alle vinder på bæredygtigt byggeri

Nyt kollegiebyggeri i Sønderborg er stærk efterspurgt. Entreprenøren opnår konkurrencefordele og kompetenceløft, skriver Kollegiernes Kontor i en pressemeddelelse.
Et bæredygtigt byggeri giver mange fordele for entreprenør og bygherre. Foto: Kasper Roed.
Et bæredygtigt byggeri giver mange fordele for entreprenør og bygherre. Foto: Kasper Roed.

Der er meget at vinde ved at satse på bæredygtigt byggeri, selv om omkostningerne er større. Det gælder for både bygherre og totalentraprenør. Det viser de foreløbige erfaringer fra kollegiebyggeriet i Sønderborg – Alssund Kollegiet – som entreprenørfirmaet Bo Michelsen i totalenterprise er ved at opføre.

– Ved at satse på et bæredygtigt byggeri viser vi de unge ? vores kommende lejere ? at bæredygtighed er vejen frem. Fokuseringen på bl.a. Co2 niveauet har betydning for alle. Det handler ikke blot om den måde, hvorpå byggeriet opføres, men i høj grad også om de senere driftsomkostninger for lejerne, siger bygningsinspektør Jørgen Sejrup fra Kollegierne Kontor i en pressemeddelelse.

I forhold til et traditionelt projekt i den størrelsesorden anslås meromkostningerne at være på tre millioner kroner.

Dokumentation og konkurrencekraft

Fordi projektet er mere komplekst og skal leve op til certificeringskravene for bæredygtighed, bliver det hele også noget dyrere. Navnlig fordi der er større krav til alt lige fra affaldssortering, støj, viberationer til anvendelsen af materiale. Derudover skal det hele dokumenteres.

– Det kræver indførelsen af nye rutiner og et stærkt fokus. Det giver forhåbentlig et bedre byggeri. Vi har valgt at se det som en måde, hvorpå vi kan differentiere os på. Vi tror på bæredygtigt byggeri. Det at kunne henvise til gennemførte projekter med den kompleksitet vil give os konkurrencefordele. Dermed bliver det forhåbentlig ikke blot laveste pris, der i fremtiden afgør, hvem der får projekterne. Vi har gennem flere år lagt vægt på at tage et socialt ansvar og ansat lærlinge, virksomhedspraktikanter og integreret flygtninge. De parametre håber vi også bygherre vil lægge mere vægt på. Det har jo en klar samfundsmæssig betydning, siger afdelingschef i Bo Michelsen, Jeppe Markmann Olesen.

Bo Michelsen med afdelinger i Tønder, Toftlund og Haderslev arbejder primært i den syddanske region. Selskabet beskæftiger 80 medarbejdere og har egne murere og betonfolk. De øvrige kompetencer hentes hos underleverandører.

Relateret indhold