Vi bliver rigere frem til 2025, og regeringen vil bruge velstanden på investeringer i bl.a. infrastruktur og på at lette skatter og afgifter. Det var en af statsminister Lars Løkke Rasmussens pointer ved Folketingets åbning tirsdag.
Det vækker glæde i Håndværksrådet, at regeringen bruge fem milliarder kroner på investeringer i motorveje og digital infrastruktur. Samtidig ønsker regeringen at bruge syv milliarder kroner på at lette skatter og afgifter.
Det er meget positivt, at regeringen vil bruge 12 milliarder kroner på forbedringer, der næsten alle kommer små og mellemstore virksomheder til gode. Forbedringer i fx digital infrastruktur er noget, vi kan hilse varmt velkommen, for vi har områder i Danmark, hvor digitaliseringen virkelig halter. Langsomme forbindelser bremser virksomhedernes udvikling og dermed deres muligheder for at bidrage til deres lokalsamfund.
Jeg overdriver vist ikke, hvis jeg siger, at de små og mellemstore virksomheder også gerne ville have hørt statsministerens bud på, hvordan vi skaffer mere faglært arbejdskraft. Indtil videre har vi kun set en brøkdel af de problemer, der venter os som samfund, hvis vi ikke snart får brudt den onde cirkel og begynder at uddanne markant flere faglærte.
Manglen på faglært arbejdskraft er en alvorlig trussel for Danmarks fortsatte vækst og dermed for velfærdssamfundet.
Det er sandt, når statsministeren siger, at Danmark generelt bruger enorme summer på uddannelse, og det bør vi naturligvis fortsat gøre. Men vi må ikke miste fokus på det, der er Danmarks måske mest presserende problem i de kommende år, nemlig manglen på faglærte.
Fra en række sider bliver der råbt vagt i gevær omkring de seneste 10-15 års store dyk i unges interesse for en erhvervsuddannelse. Senest har Danmarks Vækstråd peget på, at vi i 2025 vil mangle op imod 85.000 faglærte.