Nybyggeriet boomer, arkitekturen blomstrer. Men det larmer

Anders Lisberg Petersen, Business Unit Manager fra Ecophon
Anders Lisberg Petersen, Business Unit Manager fra Ecophon

Fokus på akustik og god lyd er vigtigere end nogensinde. At inddrage akustikken i bygningens arkitektur er der adskillige gode grunde til, men i bund og grund handler det om at skabe den perfekte atmosfære og trivsel for mennesker, og her spiller god lyd og design en vigtig rolle.

Kranerne fylder igen rigtig meget i bybilledet, og Danmarks næststørste erhverv, byggeriet, er igen inde i en række gode år. Nybyggeriet og development-projekter skyder op med en fart, som man kun husker det fra starten af 00’erne. Det er positivt for samfundet, byggeriet og økonomien, men det ærgrer mig, at det ‘larmer’! Når jeg siger larmer, mener jeg, at akustikken glemmes alt for tit i nybyggeriet. Det bliver simpelthen glemt eller nedprioriteret i processen. Store glasfacader, flot arkitektur, moderne byrum – den del er der styr på. Men et af de allervigtigste områder, akustikken, glemmes.

På arbejdspladsen fører god akustik til forhøjet effektivitet og større trivsel. Der er faktisk et stort fokus på indeklima herhjemme, men det er på udluftning, og vi glemmer, at lyden også er en del af indeklimaet. Det kræver ikke ret meget for at nye bygninger kan få en lydoplevelse, hvor børn forstår og lærer mere i skolerne, hvor mindre støj fører til mindre medicinering på hospitaler, og hvor kontormiljøet ikke stresser på samme måde, men det kræver samarbejde langt tidligere i byggeprocessen. Rådgiverne og arkitekterne skal starte samarbejdsprocessen med vidensbaserede rumakustik leverandører helt fra det allerførste byggemøde. Sådan at god lyd og design går hånd i hånd.

Akustikløsninger er ikke bare et lofts- eller vægpanel, der eftermonteres, når kunden klager over larm eller rungen – nej det er designløsninger, der skal tænkes ind i samarbejdet mellem bygge- og akustikbranchen langt tidligere. Hermed er opfordringen givet videre.

Relateret indhold