Det sidste byggefelt på Amerika Plads er nu forvandlet til en mørkmuret karré med et 13 etagers boligtårn. Den hollandske arkitekt Adriaan Geuze, som har lavet masterplanen for hele Amerika Plads, har defineret et tæt og aktivt byrum med varierede bygningstyper. De to sidste byggefelter skulle udtrykke noget forskelligt – en maskulin del mod nord og en feminin mod syd med krumme hjørner og i varme materialer. Det er den ide, Vilhelm Lauritzen Arkitekter har efterstræbt i designet af Amerika Have, hvor ønsket har været at skabe et robust hus med nogle materialer, der kan modstå det lidt aggressive, saltholdige miljø i området.
– Det er vigtigt, at et hus ikke bare er smukt, når man afleverer det og et par år frem. Derfor har vi selvfølgelig valgt nogle materialer, som patinerer ordentligt, og nogle detaljer, som også gør, at huset bliver smukkere med tiden, siger Torsten Stephensen, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Store altaner
Altanerne er noget af det mest markante ved projektet. Bygherren, TK Development, ønskede fra starten at lave så store, møblerbare altaner som muligt for at sikre et udeareal, man kan bruge aktivt. Derfor har også de lavereliggende bygninger meget store altaner. Når man kommer op i tårnet, løber mange af altanerne omkring hjørnet og gør det muligt at nyde solen det meste af dagen. Herfra er der gode udsigtsforhold over både Kastellets grønne områder, banelegemet, der tager sig ganske flot ud fra tårnet, samt et livligt havnebassin med færgetrafik nordover på Øresund. For at skabe læ for vinden er altanerne trukket delvist tilbage og deres glasfacader påsat markante vandrette medløbere for at beskytte mod både vind og lyd. Forbindelsen til det maritime område er forsøgt bevaret ved at opføre altanerne i galvaniseret stål, der også tåler det til tider hårde klima.
– Altanerne og det medfølgende udeliv bidrager også med ekstra liv til bygningen, som man især vil kunne fornemme, når man opholder sig i gården eller på pladsen. Så man kan sige, at der ligger et socialt aspekt i altanerne, siger sagsarkitekt Jakob Meyling.
Muret byggeri
Tegnestuen har også taget afsæt i området, som er karakteriseret af de eksisterende lidt tunge huse og pakhuse. Derfor valgte man et muret, mørkt byggeri som en kontrast til Kobbertårnet, der også fremstår mørkt, men har en anden stoflighed, samt til det murede nabohus, som det også skal spille op imod.
– Det er selvfølgelig et arkitektonisk stærkt udtryk, huset får på denne måde, men det er også letaflæseligt i sit formsprog. Det er ikke et hus, som larmer. Det er interessant og pænt proportioneret, og det tager ikke magten fra sine omgivelser. I stedet lægger det sig som en naturlig del af hele området og i særdeleshed Amerika Plads, siger Torsten Stephensen.
For at få kontakt mellem bygning og plads har arkitekterne valgt at flytte porten op mod pladsen og prøvet at trække en del af pladsen ind i gården ved at bruge den samme belægning. På den måde skal man få et fint kig fra pladsen ind i gården og omvendt.
Lejlighederne i Amerika Have er fra 50 til 160 kvm store, og det store spænd bunder i et ønske om at skabe liv i bygningen ved at henvende sig til et bredt publikum. Afhængigt af boligernes placering har man arbejdet med at få så gennemlyste boliger som muligt. Lejlighederne er generelt disponeret med toilet- og køkkenzoner i midten, så man får skabt så meget aktiv facade i boligerne som muligt.