Nyt flertal mod social dumping

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kan sammen med Enhedslisten skabe flertal for indgreb mod de negative konsekvenser af fri bevægelighed på arbejdsmarkedet.
Enhedslisten vil bruge nye udmeldinger fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at skabe flertal for indgreb mod de negative konsekvenser af fri bevægelighed på arbejdsmarkedet. Foto: Colourbox.
Enhedslisten vil bruge nye udmeldinger fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at skabe flertal for indgreb mod de negative konsekvenser af fri bevægelighed på arbejdsmarkedet. Foto: Colourbox.

Enhedslisten vejrer morgenluft for kampen mod social dumping, efter at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti under Folkemødet på Bornholm meldte ud, at de er parate til at presse statsministeren til forhandlinger om at gøre noget ved de negative konsekvenser af den fri bevægelighed i EU.

Enhedslisten kan sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet skabe flertal for indgreb mod social dumping, og Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper mener derfor, at det bare handler om at komme i gang.

– Når man arbejder i Danmark, skal det være til en ordentlig løn og på ordnede vilkår. Derfor skal vi gøre op med de EU-regler, der giver arbejdsgivere alt for let spil til at undergrave det danske arbejdsmarked, siger hun.

Dansk arbejdstilladelse

Enhedslisten kræver, at alle, der arbejder i Danmark, skal have en dansk arbejdstilladelse, som dokumenterer, at man arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår. Der skal også være krav om fair konkurrence, så udenlandske virksomheder skal følge nøjagtigt de samme love og regler som danske virksomheder fra dag ét:

– Vi skal forhindre virksomheder i at shoppe rundt efter den billigste arbejdskraft i Europa. De både udnytter mennesker fra nogle af de fattigste lande i Europa og trykker løn- og arbejdsvilkår i Danmark. Skal udlændinge arbejde i Danmark, skal de kunne præsentere en kontrakt, der dokumenterer, at de arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår. Så er de velkomne til at arbejde i Danmark, siger Pernille Skipper til Dagens Byggeri.

Realistisk fri bevægelighed

Hun kalder den frie bevægelighed for en fri bevægelighed, der kun gælder for de største virksomheder til at tjene flest mulige penge:

– Nu siger Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at der skal være en mere realistisk fri bevægelighed, som tager hensyn til det danske arbejdsmarked. Det er der, jeg vejrer morgenluft. Det lyder som noget, Enhedslisten har sagt i lang tid. Der er behov for at sætte lønmodtagerrettigheder og ordnede vilkår på arbejdsmarkedet over virksomhedernes mulighed for at shoppe efter den billigste arbejdskraft, siger Enhedslistens ordfører videre.

Konkurrenceforvridning

Hun understreger også, at når udenlandske virksomheder etablerer sig i Danmark, skal det ske på samme skatte- og forsikringsvilkår, som danske virksomheder skal leve op til.

– Vi skal undgå den konkurrenceforvridning, som har været et problem i årevis. Hvis Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er villige til at lægge stemmer bag deres ord, har vi et socialt dumping-flertal uden om regeringen, siger Pernille Skipper.

Modstand

Der har hidtil også været modstand fra arbejdsmarkedets parter mod, at regeringen blander sig, men det afviser Pernille Skipper.

– Jeg tror, at mange af de mennesker, der går ude på byggepladserne, gerne vil have, at der stilles de samme krav til udenlandske virksomheder og den udenlandske arbejdskraft, som der stilles til danske. Det handler ikke om, at udenlandsk arbejdskraft er et problem i sig selv, men det er et problem, hvis den arbejdskraft bruges til at trykke løn- og arbejdsvilkår i Danmark. Det har vi især oplevet i byggefagene, slutter Pernille Skipper.

Relateret indhold