2025-plan styrker små og mellemstore virksomheder

Håndværksrådet glæder sig over en række af budskaberne i regeringens 2025-plan. Dog tager planen ikke livtag med manglen på faglærte.
Regeringen har lanceret en 2025 plan, som ifølge Håndværksrådet hjælper de små og mellemstore virksomheder. Foto: Regeringen.
Regeringen har lanceret en 2025 plan, som ifølge Håndværksrådet hjælper de små og mellemstore virksomheder. Foto: Regeringen.

Regeringens 2025-plan skal skabe grobund for vækst og beskæftigelse, og flere elementer i planen vil styrke de små og mellemstore virksomheders muligheder for at bidrage til både et sundt velfærdssamfund og en privat sektor i vækst.

– Lavere skat på arbejde, fokus på produktivitet og stærkere infrastruktur og færre administrative byrder er alt sammen sød musik i SMVernes øren. De positive tiltag vil give sund vækst i Danmark – vel at mærke hele Danmark både i landdistrikter og storbyområder. Men det er ærgerligt, at 2025-planen ikke tager livtag med det måske mest alvorlige problem for SMVerne, nemlig manglen på faglært arbejdskraft, siger Håndværksrådets adm. direktør Ane Buch.

Håndværksrådet repræsenterer cirka 18.000 små og mellemstore virksomheder i en række brancher – især i byggeri, industri og serviceerhverv. SMVernes produktivitet trues på længere sigt af, at der uddannes for få faglærte. Derfor er det en mangel ved 2025-planen, at den især har fokus på, at det er de langvarigt uddannede, som skaber en højere produktivitet.

Øget produktivitet kræver lettere adgang til finansiering

Planen har et stærkt fokus på produktivitet som en vej til sund vækst. Men uden finansiering er det svært at realisere produktivitetsgevinster.

– Mange SMVer mangler den finansiering, der er nødvendig for at investere i produktivitetsfremmende tiltag, eksempelvis indkøb af nyt udstyr, eksportfremstød eller udvikling af produkter og ydelser. Øget produktivitet kunne for eksempel fremmes ved bedre fradragsmuligheder ved IT-investering, og at mindre virksomheder fik mulighed for et fradrag i skatten til at opbygge en større egenkapital og dermed få lettere adgang til den finansiering, der skal til, hvis man vil realisere det store potentiale i SMVerne, siger Ane Buch.

Selvstændige tvinges ikke til pensionsopsparing

Håndværksrådet peger desuden på, at det er positivt, at der trods tidligere udmeldinger ikke sker en regulering af selvstændiges pensionsforhold i form af tvungen pensionsopsparing.

– Fleksibiliteten er meget værdifuld for selvstændigt erhvervsdrivende, der kan have behov for at investere i virksomheden og ikke i en tvungen pensionsopsparing. Derfor ville man have gjort mange selvstændige en bjørnetjeneste og faktisk begrænse deres muligheder for at skabe sunde virksomheder, hvis man tvang dem til at spare op til pension, siger Ane Buch.

Relateret indhold