LM Byg vælger Södra som træleverandør til Marmormolen

Aftale omfatter ca. 5.700 m3 CLT og 2.300 m3 limtræ, og ifølge leverandøren markerer AP Ejendommes nye kontordomicil et skifte i dansk byggeri, hvor træ - også som bærende materiale - vil vinde mere frem.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/119217_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/119217_1_xl.jpg

Byggeriet af AP Ejendommes ambitiøse trædomicil på Marmormolen skrider frem. Pihlkonsortiet er totalentreprenør på projektet, og konsortiepartneren LM Byg er nu i fuld gang med at forberede sig på næste stadie af byggeriet – opførslen af råhuset.

Når Marmormolen står færdigt, vil bygningen rage 36 meter op over havnebassinet og fordele sig over otte etager over jorden. Det 28.000 m2 store byggeri skal næsten udelukkende bestå af træ, og ikke alene skal kontordomicilet hvile på et skelet af træ; Marmormolens råhus kommer også til at fremstå råt og blottet, så træet bliver et fremtrædende element i indretningen.

Det er både bygherre, rådgivere og Pihlkonsortiets mission at gøre Marmormolen til et så bæredygtigt byggeri som muligt, og det forventes, at brugen af træ fremfor beton i den bærende konstruktion vil nedsætte CO2-aftrykket med flere tusinde ton.
Det er både bygherre, rådgivere og Pihlkonsortiets mission at gøre Marmormolen til et så bæredygtigt byggeri som muligt, og det forventes, at brugen af træ fremfor beton i den bærende konstruktion vil nedsætte CO2-aftrykket med flere tusinde ton.

Projektet bliver LM Bygs første i træ, og efter flere måneders grundig research og forberedelse har råhusentreprenøren nu valgt svenske Södra som leverandør til projektet:

– Södra leverer mange forskellige løsninger indenfor træ, blandt andet konstruktionstræ, CLT, træbeklædning, m.m. Derudover har Södra også en bæredygtig tilgang til skovdrift og matcher LM Bygs behov og ambitioner på byggematerialer såvel som bæredygtighed, forklarer direktør i LM Byg, Frank Aarslew-Jensen.

En del af fremtidens byggematerialer

Kenny Holm, markedschef for Södra Building System Danmark, siger om at skulle levere ca. 5.700 m3 CLT og 2.300 m3 limtræ:

– Vi ser, at træ og biobaserede produkter er en del af fremtidens byggematerialer. Set gennem træbriller er Marmormolen et spektakulært byggeri, og som træ- og vidensleverandør er det er en fornøjelse at være med til at understøtte et projekt som dette, siger han.

Mere træ som bærende materiale i fremtiden

Som det eneste nye byudviklingsområde er københavnerbydelen Nordhavn blevet tildelt platin, som er den højeste certificering indenfor bæredygtigt byggeri. For at leve op til kravene skal det nye Nordhavns bygninger opnå Platin eller Guld indenfor DGNB-certificeringen.

Det er også målet at opnå DGNB-certificeringen Platin på Marmormolen. Det sker blandt andet ved at bidrage til flere af FN’s Verdensmål, så omstillingen indenfor grønt byggeri rykkes fremad.

Svenske Södra er en af Skandinaviens største træleverandører.
Svenske Södra er en af Skandinaviens største træleverandører.

Derfor var det også en vigtig milepæl i projektet, da AP Ejendomme i august 2022 kunne fortælle, at Københavns Kommune havde givet tilladelse til opførslen af den 36 meter høje træbygning. Byggetilladelsen var samtidig tegn på et skifte i dansk byggeri, der indtil nu ikke har haft særlig stor tradition for at bygge i træ – slet ikke i de højder Marmormolen bevæger sig i:

– Selvom vi allerede nu ser store projekter på tegnebrættet og i udførelse, er vi kun i begyndelsen. Vi forventer, at markedet for byggerier med CLT som det bærende materiale vil vokse meget mere i den nærmeste fremtid. Især indenfor store byggerier. Træ er særlig godt som råhusmateriale, fordi det er nemt at arbejde med, har en positiv betydning for konstruktionens samlede klimaaftryk og er produceret med stor nøjagtighed. Det kræver heller ikke ekstra arbejde at vedligeholde, og derfor er der ingen væsentlig grund til at fravælge træ som byggemateriale, uanset om det skal være synligt i konstruktionen eller ej, forklarer Kenny Holm.

Har skullet udvide råhuskompetencer

Gennem en stor egenproduktion har LM Byg gennem årene haft særligt fokus på in-situ-støbninger og råhuse af beton og har inden for de seneste år markeret sig som en af de mest erfarne entreprenører, når det kommer til at støbe med CO2-reduceret cement, og udvikle nye løsninger.

I øjeblikket er LM Byg ved at opføre råhusene på flere højtprofilerede projekter såsom Mary Elizabeths Hospital, BIGs nye hovedkontor, den nye bydel i Nordhavn, Nordø, samt en boligkarre, et længehus og et 80 meter højt tårn i Carlsberg Byen. Projektet på Marmormolen skriver sig dermed ind i en lang historik om ekspertise indenfor opførslen af en bred vifte af råhustyper.

Målet er at opnå DGNB-certificeringen Platin, og projektet skal give viden til fremtidens bæredygtige byggeprojekter.
Målet er at opnå DGNB-certificeringen Platin, og projektet skal give viden til fremtidens bæredygtige byggeprojekter.

– Der er ikke et råhus, der er ens. Derfor går vi altid til opgaven med nysgerrighed og et ønske om at udfordre og udvikle vores håndværk. Da Marmormolen er vores første råhus i træ, har vi skulle omstille os og udvide vores råhuskompetencer, og der har Södra været en stor hjælp i planlægningsfasen. Derfor er vi også glade for, at Södra fortsat vil assistere os i opførslen af råhuset og hjælpe LM Byg med at udvikle vores kompetencer og viden indenfor træ yderligere. Nu glæder vi os til at komme i gang og både lære og vise, hvad man kan bygge med træ, siger Frank Aarslew-Jensen.

Relateret indhold