Inden for byggebranchen er der nok ikke den store tvivl om, at de fleste håndværkere kender til Boligjobordningen – også kendt som håndværkerfradraget – da det er et incitament, der kan få kunderne til at bruge penge på håndværksydelser. Nu viser en ny YouGov-undersøgelse, at der også er et overbevisende kendskab til ordningen blandt danske boligejere. Undersøgelsen viser således, at 91 procent af boligejerne kender ordningen, mens halvdelen har brugt den.
– På trods af ændringer, midlertidige stop og den usikkerhed, det medfører, er Boligjobordningen blevet noget, som boligejerne har taget til sig, og som de også er trygge ved at bruge, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius, i en pressemeddelelse.
Anderledes ser det dog ud med energiselskabernes tilskud til energibesparelser. 64 procent kender ordningen, mens kun 14 procent har brugt den.
– Der er mange, der har hørt om ordningen, men de ved ikke, hvordan man som boligejer får del i de tilskud, energiselskaberne giver. Derfor vil det give god mening at nytænke den mindre kendte ordning og samtidig styrke den bedst kendte og mest brugte, siger Torben Liborius.
Der skal fart på
Dansk Byggeri oplyser, at vores boliger i dag bruger cirka 40 procent af al den energi, der bliver brugt i Danmark.
– Hvis regeringen alvorligt mener, at Danmark skal være fri af fossile brændstoffer i 2050, så skal der sættes fart på energibesparelserne hjemme hos hr. og fru Jensen. Boligjobordningen er kendt af alle, og halvdelen er fortrolig med den i forvejen. Derfor er det oplagt at gøre den permanent og overveje, om den skal gøres endnu mere attraktiv som for eksempel i Sverige, hvor husejeren får et tilskud på op til 50.000 svenske kroner, lyder det fra Torben Liborius.
21 procent af husejerne svarer i YouGov-undersøgelsen, at de har konkrete energirenoveringsprojekter, som ville blive gennemført, hvis det var muligt at få et tilskud som det svenske.
– Det er noget, der batter, og vi ved fra erfaringerne fra Sverige, at økonomien er altafgørende, når boligejerne skal beslutte sig for, om de skal energirenovere eller ej. Derfor er det oplagt, at politikerne ser mod Sverige og overvejer, om ikke Danmark med fordel kunne lave samme ordning, siger Torben Liborius.