Nu er der ro om boligskatten

Dansk Byggeri glæder sig over det nye forligs tryghedsprincipper, og at der er tale om en aftale, som har bred politisk opbakning.
Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Der er nu indgået et bredt politisk forlig om boligskatten, og i Dansk Byggeri er man godt tilfredse med, at der nu ser ud til at komme lidt ro på området. Således vurderer administrerende direktør Lars Storr-Hansen, at der med den brede forligskreds er skabt ro om boligskatten flere valgperioder frem.

– Det er især værd at fremhæve, at aftalen om ejendomsværdiskat fremover bliver en fast procentdel, så udviklingen dermed følger konjunkturerne. Det er også et meget klogt forsigtighedsprincip, at ejendomsværdiskatten tager udgangspunkt i 80 procent af vurderingen. Det sikrer rum i forhold til de dårlige erfaringer, vi har gjort os med at ramme vurderingen hundrede procent korrekt, siger Lars Storr-Hansen i en pressemeddelelse.

Ekstrabeskatning

Der har knyttet sig en del opmærksomhed til det såkaldte millionærknæk. Det store spørgsmål har været, hvor knækket – altså den øgede beskatning – skulle ligge. Det er heldigvis endt ret højt, lyder det fra Dansk Byggeri.

– Når det nu ikke kan være anderledes, og når der er enighed i forligskredsen om, at det er nødvendigt med et knæk, så er det glædeligt, at det trods alt ligger så højt, som det gør, siger Lars Storr-Hansen.

Knækket i forhold til en ekstrabeskatning er på seks millioner kroner. Med forsigtighedsprincippet lander det derfor på 7,5 millioner kroner. Boliger over den grænse bliver fremover pålagt en sats på 1,4 procent.

15.000 boliger

Lars Storr-Hansen understreger, at Dansk Byggeris skepsis overfor millionærknækket først og fremmest handler om at undgå en ekstrabeskatning i de store byer, hvor høje boligpriser er drevet af øget efterspørgsel. Det er vigtigt, at en “herlighedsbeskatning” ligger højt, da den ellers hurtigt rammer utilsigtet.

– Det er derfor også positivt, at millionærknækket som en god nyskabelse bliver indekseret, så eventuelle kraftige fremtidige boligprisstigninger fører til hævet knæk, og således at det fortsat kun vil være cirka 15.000 boliger, der rammes, siger Lars Storr-Hansen.

Tryghed for boligmarkedet

Endelig fremhæver Dansk Byggeris administrerende direktør det forhold, at også lejere tilsyneladende friholdes for store grundskyldsstigninger på udlejningsejendomme.

– Det er en aftale, som giver stor tryghed for boligmarkedet i forhold til beskatning. Trods det, at foråret allerede lover godt for boligomsætningen, så kommer vi ikke uden om, at langsigtet sikkerhed om beskatningen øger tilliden og troen på fremtiden hos alle boligkøbere. Derfor er dagens aftale en god aftale, slutter Lars Storr-Hansen.

Relateret indhold