Prognose: Rekord på vej

Boligbyggeriet buldrer derudad, og væksten på det professionelle projektmarked fortsætter i 2017, viser ny prognose fra Byggefakta A/S.
Ifølge den nye prognose forventes det, at der igangsættes projekter for 78,2 milliarder kroner i Danmark i 2017. Det svarer til en fremgang på 8 procent i forhold til niveauet i 2016. Illustration: Byggefakta A/S.
Ifølge den nye prognose forventes det, at der igangsættes projekter for 78,2 milliarder kroner i Danmark i 2017. Det svarer til en fremgang på 8 procent i forhold til niveauet i 2016. Illustration: Byggefakta A/S.

Byggefakta A/S har netop udgivet Rapporten “Trends for byggebranchen Q1 2017”, og den indeholder en opgørelse over igangsatte byggeprojekter i første kvartal samt ny prognose for resten af 2017. Og generelt tegner det godt.

Ifølge den nye prognose forventes det, at der igangsættes projekter for 78,2 milliarder kroner i Danmark i 2017. Det svarer til en fremgang på 8 procent eller projekter for 5,5 milliarder kroner mere end i 2016. Det skriver Byggefakta A/S i en pressemeddelelse.

Ny rekord

Det fremhæves, at boligbyggeriet er eksploderet de sidste tre år, og den udvikling fortsætter ifølge den nye prognose i 2017. Med en fremgang på 30 procent sammenlignet med 2016 ser hovedgruppen ud til at sætte endnu en rekord. Ifølge den nye prognose forventes det, at der igangsættes boligprojekter for 33,4 milliarder kroner i 2017, hvilket er en fremgang på hele 7,7 milliarder kroner i forhold til 2016.

– Boligbyggeriet er eksploderet de seneste år, og 2017 ser ud til at blive endnu et rekordår for boligerne. Væksten er i høj grad skabt af nybyggeri centreret omkring de store byer og i særdeleshed omkring København. De stigende boligpriser, kombineret med et historisk lavt renteniveau, gør boliger til en attraktiv investering for developere, investorer, fonde og pensionskasser. Hele 43 procent af det professionelle projektmarked i 2017 er boliger, og det er et rigtigt højt niveau, fortæller administrerende direktør Jens Slott Johansen fra Byggefakta A/S.

Anlæg, sundhed, sport og fritid

Selvom boligerne fylder rigtig meget i prognosen og er den primære driver for væksten på markedet, viser prognosen dog også fremgang for flere af de øvrige hovedgrupper. En hovedgruppe, der også vokser markant, er hovedgruppen “Anlæg”. Med projekter for 11,9 milliader kroner i 2017 forventes hovedgruppen at vokse med 1,9 milliarder kroner i forhold til 2016. Derudover viser prognosen også fremgang for hovedgrupperne “Sport, fritid, kultur og hotel” samt “Sundheds- og socialvæsnet” i 2017.

Erhvervsbyggerierne samt “Skoler, uddannelse og forskning” holder samme niveau som i 2016. Der hvor vi ser den største tilbagegang i 2017, er for hovedgruppen “Energi og renovation”. Hovedgruppen ramte i 2016 et ekstremt højt niveau, hvor flere superprojekter blev igangsat. I 2017 holder hovedgruppen et mere normalt niveau. Det samme glæder, dog i noget mindre grad, for hovedgruppen “Offentlige bygninger”, der også går tilbage i 2017 sammenlignet med 2016.

Konjunkturfølsomt

Fremgangen for byggeriet er ligesom sidste år centreret omkring Region Hovedstaden, men derudover ses også en markant fremgang for byggeriet i Region Syddanmark i 2017. Prognosen viser desuden fremgang for byggeriet i Region Nordjylland, mens det i Region Sjælland forventes at holde niveauet fra 2016. Region Midtjylland er den eneste region, der går tilbage.

– Den nye prognose er jo godt nyt, hvis byggebranchen kan følge med, og der ikke opstår kapacitetsudfordringer på markedet. Men vi skal også huske på, at boligmarkedet er meget konjunkturfølsomt, og at det hurtigt kan vende. Det er der dog ikke noget, der tyder på lige nu. Men vi skal aldrig sige aldrig, det så vi jo tilbage i 2007. Og så vil det ramme markedet hårdt, da boligerne pt. udgør så stor en del af det samlede byggeri, siger Jens Slott Johansen.

Relateret indhold