Når Dansk Byggeri 27. april holder sin årsdag 2017 er det under temaet ‘ny teknologi’, og deltagerne får både mulighed for at høre om 3D-print, droner og robotter i virksomhedernes hverdag.
Dertil kommer taler af statsminister Lars Løkke Rasmussen, formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, og A.P. Møller-Mærsks nye bestyrelsesformand, Jim Hagemann Snabe.
Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, siger til Dagens Byggeri, at udviklingen omkring digitalisering i byggeriet går ganske hurtigt, og at det både gælder udviklingen og anvendelsen af de nye teknologier.
– Eksempelvis droner til landmåling og opmåling af områder, der skal renoveres. Det er førerløse gravemaskiner og software til projektering af store og mindre projekter. Og meget mere, siger Lars Storr-Hansen, der understreger, at det både er små og store virksomheder, der tager de muligheder, digitaliseringen giver, til sig.
Ikke kun for de store
Han understreger, at skal digitaliseringen have sit egentlige gennembrud, kræver det, at det ikke kun er store virksomheder, der gør brug af mulighederne.
– Det skal være hele kæden. Der fokuseres meget på de store virksomheder med stor kapital og mange medarbejdere, der kan investeres i. Men de små virksomheder er ofte meget fleksible og utroligt nemme at omstille. De er utrolig tilpasningsdygtige, og det giver et godt match. Megen af den nye teknologi er også “lige ud ad landevejen”. Der kommer en masse unge mennesker ud i virksomhederne i disse år, som helt naturligt er vant til at bruge smartphones og ipads. For dem er det bare en videreførelse i forhold til deres hverdag, når der skal projekteres, timestyring og alt, hvad der må være af it, siger Lars Storr-Hansen videre.
Vigtige rammevilkår
Som nævnt har også politikerne en fremtrædende placering i forbindelse med årsdagen, og det er ifølge Dansk Byggeris administrerende direktør kun naturligt.
– Dels er de politiske rammevilkår for vores erhverv ekstremt vigtige. Politikerne er meget til stede i vores erhverv, ikke mindst fordi halvdelen af vores efterspørgsel kommer fra den offentlige sektor. Derfor er det vigtigt for os at få både statsministerens og oppositionslederens fokus på, hvordan de kan være med til at påvirke digitaliseringen på en god og positiv måde. Det gælder ikke mindst inden for uddannelserne både af de unge og ældre medarbejdere, siger Lars Storr-Hansen.
Højere pensionsalder
Der tales ikke mindst fra regeringspartiernes side meget om at hæve pensionsalderen. Lars Storr-Hansen peger på, at også på det område vil digitaliseringen spille en positiv rolle.
– De fleste kan nok ikke klare det allerhårdeste arbejde, når man nærmer sig 70 år, men i fremtiden vil robotter kunne klare en stor del af de tunge løft, og det vil både gavne arbejdsmiljøet og medføre mindre nedslidning af medarbejderne i bygge- anlægsbranchen. Derfor vil vi med årsdagen vise, at også byggeriet er med i digitaliseringen. Der sker meget, og byggeriet har et enormt potentiale i relation til produktivitetsudvikling. Det glemmer politikerne ofte. De taler meget om, at Danmark skal med på den industrielle revolution 4.0. Vi har lavet noget tilsvarende, BYG 4.0, for at vise, at det er en udvikling, der foregår parallelt i byggeriet, og det er på mange måder en forudsætning for, at de andre brancher kan blive konkurrencedygtige. Politikerne skal have øjnene op for, at digitalisering er noget, der sker i bygge- og anlægsbranchen. Det sker her og nu, og det går hurtigt, siger Lars Storr-Hansen.
Det gode håndværk
Men hvad med det gode håndværk – risikerer det at gå i glemmebogen, når digitaliseringen tager yderligere fart?
– Det er hele pointen, at selv om digitalisering er vigtigt, ændrer det ikke på, at det gode håndværk stadig skal være det helt centrale i bygge- anlægsbranchen. Kan du ikke levere en god og høj kvalitet af det håndværksmæssige inden for eksempelvis tømrer-, murer- og malerarbejde, hjælper digitaliseringen ikke. Det gode håndværk og digitaliseringen går hånd i hånd, men vi er nødt til at gøre det endnu mere produktivt, så vi skaber værdi for virksomhederne og kunderne. Dermed også i sidste ende for samfundet, slutter Lars Storr-Hansen.