– Skiftende boligbeskatning er gift for byggesektoren

Dansk Byggeris administrerende direktør advarer mod konsekvenserne, hvis ikke der findes en bred aftale om boligbeskatningen.
Dansk Byggeri ønsker en bred aftale om boligbeskatning, fordi skiftende aftaler er gift for byggebranchen. Foto: Colourbox.
Dansk Byggeri ønsker en bred aftale om boligbeskatning, fordi skiftende aftaler er gift for byggebranchen. Foto: Colourbox.

Regeringen har nu erkendt, at den ikke kommer igennem med sit forslag til boligbeskatning, og derfor vil finansminister Kristian Jensen (V) bruge påsken til at forsøge at udarbejde et nyt forslag, der imødekommer specielt Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen slår over for Dagens Byggeri fast, at det er vigtigt for boligejerne og byggesektoren, at der kommer ro omkring boligbeskatningen.

– Bekymring får folk til at holde sig tilbage, og derfor er det vigtigt at finde en løsning. Det er til gengæld vigtigt at bruge lidt mere tid på at finde den rigtige og stabile løsning end at få en hurtig, men dårlig løsning, siger Lars Storr-Hansen.

Gift for byggesektoren

Han understreger betydningen af et bredt flertal, så man ikke står i den situation, at der efter et folketingsvalg laves om på boligbeskatningen.

– Det ville være gift for byggesektoren og de 2,5 millioner boligejere. Det ville sætte aktiviteten i stå. Der er brug for så meget gennemsigtighed som overhovedet muligt. Folk skal kende omkostningerne ved at have deres bolig – også på langt sigt. Risikerer man pludselig en fordobling af ens ejendomsværdiskat, fordi man bor i en storby, har det indflydelse på boligmarkedet, siger Lars Storr-Hansen.

Symbolpolitik

Regeringen ville have en flad ejendomsværdiskat på 0,6 procent i stedet for den nuværende beskatning, hvor man ved en ejendomsværdi over tre millioner kroner betaler tre procent.

Men det vil Socialdemokratiet og DF ikke være med til. De er i stedet indstillet på at hæve “millionærknækket” til fire eller fem millioner kroner, men vil beholde to satser i ejendomsskatterne.

Det giver dog ingen økonomisk mening, mener Lars Storr-Hansen, der peger på, at den samfundsøkonomiske gevinst ved et “millionærknæk” på fire-fem millioner kroner er meget begrænset.

– Hvis millionærknækket er det afgørende i boligskatteforhandlingerne, må man tage sig til hovedet. Det er så få penge, at der reelt er tale om en ren misundelsespolitik. Det er symbolpolitik, siger Lars Storr-Hansen.

Relateret indhold