Lokalpolitikere, en dansk arkitekt, et lokalt entreprenørfirma og et hollandsk universitet går nu sammen om at opføre den første danske bygning med 3D-printede betonelementer i Nyborg. Det skriver Ingeniøren.
Det drejer sig om en knap 30 kvadratmeter stor ungdomsbolig, der skal opføres med vægge og tag af 3D-printede betonelementer. Designet er udviklet i et samarbejde mellem arkitekt Ivar Moltke fra firmaet Create.dk og Nyborg Kommune. I og med der er tale om det første af sin slags i Danmark, er der heller ikke virksomheder med den store erfaring i at 3D-printe beton. Derfor er det hollandske universitet TU Eindhoven også involveret i projektet, da de har arbejdet med 3D-printet beton i flere år.
Såfremt den endelige projektplan godkendes af Nyborg Kommunes udvalg for Grøn Omstilling og derefter i kommunens økonomiudvalg, vil byggeriet måske allerede stå klar i oktober.
Ikke i mål
3D-printede bygninger er stadigt på det spæde stadie, og faktisk er arkitekt Ivar Moltke ikke sikker på, at den nuværende printteknologi egner sig til byggeri.
– 3D-print er blevet brugt med stor succes i andre brancher, og nu forsøger man at opskalere teknologien til byggeri. Det kan man se på de printere, mange bruger. Dybest set opskalerer man bare gantrykran-systemet. Men jeg tror, at man er nødt til at se på husbyggeri som noget fundamentalt andet. Inden for byggeri tror jeg mere på, at vi vil se en kombination af fleksibel glideforskalling og 3D-print, men vi har stadig til gode at se den helt rigtige løsning, siger han til Ingeniøren.