Din kommune skal opdele udbud i mindre delopgaver

Direktør Morten Frihagen, Dansk Håndværk.
Direktør Morten Frihagen, Dansk Håndværk.

Et nyt danmarkskort viser, hvilke kommuner der er bedst til at konkurrenceudsætte sine opgaver til private virksomheder.

Kortet, som er lavet af Konkurrence og Forbrugerstyrelsen viser, at der er voldsomme forskelle på, hvor stor en andel af de opgaver, der kan udbydes, som faktisk også bliver det.

Af de mulige udbud sender nogle kommuner mindre end en femtedel videre, mens andre er langt mere aktive. Eksempelvis tilbyder Jammerbugt kommune i Nordjylland hele 36,8 procent af de mulige opgaver til virksomhederne.

Ønske om delkontrakter

Det giver store forskelle for det lokale erhvervsliv, som får chanchen for at supplere sit private marked med de opgaver, som kommunens skatteydere skal have løst.

Men netop lokale håndværksvirksomheders mulighed for at få del i opgaverne bør være stor. Offentlige kontrakter skal nemlig være tilgængelige for små og mellemstore virksomheder.

Derfor er det blevet et krav at blandt andre kommuner, der vil udbyde eksempelsvis en større byggeopgave, fra starten skal overveje, om det er hensigtsmæssigt at opdele udbuddet i delkontrakter. Det er et af de krav, som vi fra Dansk Håndværk har arbejdet for i årevis. For på den måde kan de lokale håndværksmestre få mere at lave.

Opdel eller forklar

Kravet er det såkaldte ‘opdel eller forklar princip’, der betyder, at hvis kontrakten ikke opdeles i delkontrakter, skal ordregiveren i udbudsmaterialet forklare bagrunden for, at det ikke er sket.

Den mulighed skal håndværksmestrene benytte sig af. Føler de, at deres lokale kommune springer over og sender sine byggeopgaver ud i store klumper, så skal de undersøge, om der findes en forklaring i udbudsmaterialet. Og vurdere om forklaringen også holder vand.

For kommunerne kan undlade at dele en kontrakt op i mindre deludbud, hvis de med rimelighed kan dokumentere, at det vil føre til mindre konkurrence på den samlede opgave.

Men princippet om at opgaver så vidt muligt bør deles op, er hovedreglen, og netop Konkurrence og Forbrugerstyrelsen vil i starten af i år analysere, om det princip nu også bliver fulgt.

Relateret indhold