Når de økonomiske vismænd fra DØR (Det Økonomlsie Råd) kigger i krystalkuglen, så står den generel afmatning i økonomien, og især boligmarkedet rammes hårdt. Det er konklusionen er i en dugfrisk vismandsrapport for den økonomiske aktivitet de kommende.
Høj inflation og permanent højere renter har ført til stigende boligbyrde og faldende boligpriser.
– Rentestigningerne og den stigende boligbyrde er en medvirkende årsag til, at der nu er tegn på afmatning på boligmarkedet efter de seneste år med ekstraordinært høj aktivitet, skriver vismændende.
Afmatningen ses blandt andet ved, at boligsalget er begyndt at falde, boliger til salg er stigende, mens liggetiderne, særligt for ejerlejligheder, er steget, og priserne er i begyndt at falde.
– Den reale kontantpris skønnes at falde næsten 20 pct. fra 2021 til 2024. Faldet er noget mindre end faldet under finanskrisen, hvor de reale boligpriser faldt ca. 30 pct. over fem år.
– Boligprisfaldet efter finanskrisen blev forstærket af, at der op til krisen var opbygget en boligprisboble med selvopfyldende forventninger til boligprisstigninger, skriver vismændene, som endnu ikke i efteråret 2021 havde set tegn på en boble på boligmarkedet.
Færre bruger penge på at forbedre boligen
Det pressede boligmarked betyder færre handler og færre investeringer i boligerne.
I 2021 lå boliginvesteringerne på 151 mia. kroner, hvilket var en stigning på 10 pct i forhold til året før. I år falder investeringsniveauet med næsten 6 pct. i forhold til 2021, men lander dog stadig i samlet plus med 4,5 pct.
De næste to år rammer hammeren med fald i 2023 og 2024 på henholdsvis 10 og 10,8 pct. En samlet nedgang på 26 pct. i boliginvesteringerne for 2022-2024.
Afmatningen bliver altså markant, men bliver dog lige så hård som under under finanskrisen.
Winter is coming
I DI modtages DØR’s prognose for fremtiden med realisme.
– Winter is coming. Hvis man skal tro de økonomiske vismænd, er det ikke kun kalendermæssigt, men også økonomisk, at vinteren står for døren. Det gælder ikke mindst boligmarkedet, som med faldende priser og færre handler nu også sender boliginvesteringerne kraftigt nedad, siger DI´s boligøkonom Bo Sandberg.
– Et gennemsnitligt fald i de nominelle boligpriser på 6 pct. vil mærkes noget hårdere, når der også tages højde for en forventet inflation på godt 5 pct. i 2023. Faktisk spår DØR et fald i den reale kontantpris på boliger – dvs. korrigeret for inflation – på næsten 20 pct. fra 2021 til 2024, siger Bo Sandberg.
– Man må forvente et noget større boligprisfald for de konjunkturfølsomme ejerlejligheder i Hovedstaden, som i forvejen også var steget meget i pris, og for de naturgasopvarmede liebhavervillaer i Nordsjælland, siger DI´s boligøkonom.
Skindet på næsen
Med en afdæmpet boligefterspørgsel, stigende boligudbud og med faldende priser på eksisterende boliger, så kommer vi til at se en kraftig opbremsning i nybyggeriet af både parcelhuse og ejerlejligheder. Og den opbremsning er allerede i gang.
Alligevel mener Bo Sandberg et det ikke ender helt galt for byggebranchen:
– Trods nedgang, skal den samlede bygge- og anlægsbranche dog nok også i de kommende år holde skindet på næsen.
– I snit er der stadig pænt fyldte ordrebøger. Der er høj aktivitet med energirenoveringer, og en opadgående aktivitet på anlægsområdet, ikke mindst Femern-forbindelsen. Endelig må det også forventes, at der skrues en smule op for byggeriet af lejelejligheder i takt med færre nybyggede ejerboliger, slutter han.