Gentænkning af gammel gymnastiksal skal booste Frederiksbergs fritidsliv

På Skolen ved søerne omdannes den gamle gymnastiksale til et idræts- og bevægelseslaboratorium, som skal give børn lyst til forskellige aktiviteter og bevægelsesformer. Her bliver både plads til leg, fantasi og læring.
Motorikmøblet' langs den ene væg spiller godt sammen med bevægelsesområdet langs den anden væg, hvor fleksible, foldbare ribbe- og klatreelementer kan findes frem alt efter behov. Rummet under balkonen indrettes som et 'ekstra' rum, der kan anvendes til f.eks. TRX, crossfit, yoga, boksning el.lign. Visualisering: Nerd Architecture
Motorikmøblet' langs den ene væg spiller godt sammen med bevægelsesområdet langs den anden væg, hvor fleksible, foldbare ribbe- og klatreelementer kan findes frem alt efter behov. Rummet under balkonen indrettes som et 'ekstra' rum, der kan anvendes til f.eks. TRX, crossfit, yoga, boksning el.lign. Visualisering: Nerd Architecture

Nerd architects, der er specialiseret i uddannelsesarkitektur og læringsmiljøer, og Matters Arkitekter, der har erfaring med design af skoler samt udviklende lærings- og livsmiljøer står for prospektet bag fremtidens gymnastiksal på Skolen ved Søerne på Frederiksberg. Her bliver gymnastiksalen i fremtiden et inviterende mødested, hvor skoleelever, foreninger og Frederiksbergs mange børnefamilier dyrker læring, aktiviteter og bevægelse. På den måde udnyttes skolens lokaler maksimalt og bliver en ny arena for fritidslivet i storbyen, hvor befolkningstætheden er stor og pladsen er trang.

Renoveringsprojektet er en del af Lokale og Anlægsfonden, Dansk Skoleidræt og Danmarks Idrætsforbunds kampagne ‘Gamle gymnastiksale – nye muligheder’, der blev igangsat i 2020. Kampagnen har til formål at styrke kvaliteten i den mest udbredte indendørs idrætsfacilitet – nemlig gymnastiksalene på de mange danske folkeskoler. Der findes ca. 1900 gymnastiksale i Danmark.

Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 1.153.000 kroner.

– Skolen ved Søerne er et godt eksempel på, hvordan man via omdannelse skaber nye muligheder og netop udnytter den eksisterende gymnastiksal, og skaber et nyt mødested som også henvender sig til de lokale. I forhold til den gængse idrætshal på 20x40m har de fleste gymnastiksale faktisk høj byggekvalitet og en rumstørrelse, der passer til mange af de nyere bevægelsesaktiviteter, der trives dårligt i den store idrætshal. Vi håber, at projektet kan inspirere andre skoler og kommuner landet over til at se potentialet og mulighederne, siger Oliver Vanges, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

Læs også: Matters giver Fensmarkskolen nyt liv

Kan ændres efter behov

Helt konkret tilpasses gymnastiksalen nutidens behov, og det betyder, at den ene side af salen får et ‘motorikmøbel’, mens den anden side af gymnastiksalen omdannes til et bevægelsesområde, hvor fleksible, foldbare ribbe- og klatreelementer kan foldes ind og ud, alt efter behov. I den ene ende af gymnastiksalen kommer der et ‘Minilab’, hvor der er plads til gruppeopgaver og teoretisk læring samt aktiviteter på små hold.

Udover selve den gamle gymnastiksal omfatter projektet bad- og omklædningsrum, indgangspartier, depotrum, balkon og udearealet foran gymnastiksalen.

Skoleleder på Skolen ved Søerne, Kristian Svinth Sørensen, udtaler:

– Vi får en gymnastiksal, som i langt højere grad kan imødekomme fremtidens skole, hvis man ser på idræt og bevægelse – både i skoletiden, men også for klub og SFO. Vi tror på, at det gennemgående bevægelsesbånd med en ny og let tilgængelig indretning får stor betydning for børnene, pædagogerne og lærernes lyst og mulighed for at benytte faciliteterne. Samtidig åbner moderniseringen af salen op for nye attraktive muligheder for både det organiseret og selvorganiseret fritidsliv.

Et innovativt og tidssvarende læringsrum

Bygherre for projektet er Frederiksberg Kommune. De samlede projektudgifter er på 3.460.000 kroner, Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 1.153.000 kroner og Frederiksberg Kommune har en egenfinansiering på det resterende beløb.

Borgmester Michael Vindfeldt siger:

– Vi får nu udviklet et innovativt og tidssvarende læringsrum for skolen og salens fritidsbrugere, som jeg glæder mig meget til at opleve. Jeg er særligt glad og taknemlig for, at det sker i en del af kommunen, hvor vi mangler idrætsfaciliteter, siger borgmesteren om Frederiksberg Kommune, der er et af de allertættest befolkede områder i Danmark og et område, hvor idrætsfaciliteterne er sparsomme.

Relateret indhold