København er Danmarks studieby nummer ét. Her er flest uddannelser, og det betyder også, at her er flest studerende, som leder efter en bolig. Ikke hvilken som helst bolig, men en de kan betale med en SU og et studiejob. Det giver hvert år store problemer, og selvom udfordringen er gået op for politikerne på Københavns Rådhus, så er kommunens byggeri af studieboliger utilstrækkeligt.
Den nye planlov giver heldigvis mulighed for, at kommunen kan dispensere fra lokalplanen og gøre det muligt at stille fx midlertidige pavillonbygninger op til studerende, der mangler tag over hovedet og et sted, hvor de kan finde ro til at koncentrere sig om deres uddannelse. Det vil være et plus både for København som studieby og for de unge, som skal læse i hovedstaden.
Længere tidshorisont
Der er i den nye planlov lagt op til, at dispensationen må vare i ti år. Det er givtigt, at det nu er blevet muligt at give denne dispensation og ikke mindst, at tidsperioden er blevet udvidet fra tre år, som politikerne først lagde op til, til ti år. En længere tidshorisont vil give politikerne på rådhuset mulighed for at sikre tag over hovedet til de unge i den tid, det tager politikerne at få bygget nok permanente studieboliger. Desuden vil det give flere boliger, fordi det bedre kan betale sig økonomisk for virksomhederne at bygge, når de midlertidige boliger må stå længere tid. Derudover hvis der fx skal etableres et attraktivt udemiljø rundt omkring de midlertidige boliger, er en længere tidshorisont også en klar fordel.
Byggebranchen er klar til at udføre arbejdet med de midlertidige boliger, og den ny planlov løser et stort problem i studiebyerne, men det er vigtigt, at den også tænker langsigtet, så effekten bliver så stor som mulig.