Mere interesse for den grønne omstilling

Dagens Byggeri har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for byggebranchen. I dag svarer direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
Direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
Direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.

Dagens byggeri (DB): Hvad er dit generelle indtryk af byggeriet gennem 2016?

Mette Qvist (MQ): Den højere vækst, der har præget branchen generelt, har vi også registreret hos vores medlemmer i Green Building Council. Der har været mere interesse og flere initiativer i bygge- og ejendomsbranchen i forhold til den grønne omstilling.

Vi har i år bæredygtighedscertificeret 24 bygninger i sammenlignet med 13 i 2015. Der er desuden 26 projekter i pipeline.

Ifølge en markedsundersøgelse af bygherrers brug og holdning til bæredygtigt byggeri, som vi gennemførte primo 2016, så forventer 80 procent af de adspurgte en øget efterspørgsel efter bæredygtigt byggeri med totaløkonomi som en væsentlig driver.

DB: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

MQ: COP 22 i Marrakesh i november 2016 stadfæstede aftalen fra COP 21 i Paris året før, og sammen med og FN’s 17 bæredygtighedsmål udgør de vigtige ambitioner og rammer for virksomheders og organisationers fremtidige virke.

EU har parallelt udarbejdet en ‘EU action plan for the Circular Economy’. Vi håber, at disse initiativer vil skubbe endnu mere på en bæredygtig omstilling herhjemme, så Danmark kan indhente sin styrkeposition som foregangsland. Det vil skabe konkurrencefordele, og et bedre samfund på samme tid.

DB: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og årene fremover?

MQ: Der er fortsat fokus på at minimere anlægsudgifter, hvilket har negative konsekvenser for drift- og vedligehold samt trivsel i bygningen.

Det er den hurtige fortjeneste her og nu på bekostning af de fremtidige ejere og brugere. Der er mange årsager: vanetænkning, anlægslofter m.m. Det kræver indsigt og mod at komme videre.

Løsningerne er der. Et godt sted at starte er den eksisterende bygningsmasse, som rummer et stort uudnyttet potentiale. Green Building Council har, med støtte fra Realdania, tilpasset kriterier til en ny bæredygtighedsklasse til evaluering af kontorbygninger i drift. Vi ser frem til at udrulle denne klasse i 2017, hvor optimering af såvel brugernes trivsel som bedre ressource udnyttelse er målsætningen.

Angående nybyggeri i 2017 så vil vi se en øget aktivitet af bæredygtighedscertificerede boliger drevet af almene boligselskaber og pensionskasser.

Relateret indhold