Vi skal gøre op med vanetænkning

Dagens Byggeri har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for byggebranchen. I dag svarer Byggesocietetets landsformand, Tony Christrup.
Tony Christrup er landsformand for Byggesocietetet. Pressefoto.
Tony Christrup er landsformand for Byggesocietetet. Pressefoto.

Dagens Byggeri (DB): Hvad er dit generelle indtryk af byggeriet gennem 2016?

Tony Christrup (TC): Der bygges på livet løs og mange danske virksomheder nyder fortsat stor international succes. Med andre ord – det går fremad.

Særligt positivt er det, at det ikke kun er København, der nyder godt af vækst og investeringer – i både Aarhus, Aalborg, Odense og Trekantområdet oplever man stor byggeaktivitet og spirende investeringslyst.

DB: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

TC: Der er vedtaget en ny planlov, som vi i Byggesocietetet kommer til at følge tæt.

Vi har gennem hele forløbet været fortaler for en blandet by med plads til mangfoldighed og diversitet, men vi havde ønsket en større fleksibilitet i henhold til 25-procentsreglen for almennyttige boliger. Men nu hvor reglerne er lagt frem, er det muligt for branchen at planlægge på længere sigt.

Vi har også flere gange udtrykt bekymring for, at man ved sidste regeringsdannelse tilbage i 2015 valgte at adskille bolig, byggeri og anlæg. Det er derfor positivt, at vi med den nye trekløverregering får et samlet ministerium med Ole Birk Olesen ved roret.

DB: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og årene fremover?

TC: Regeringen har planer om at øge brugen af offentligt-privat-partnerskaber (OPP) i forbindelse med en række konkrete infrastrukturprojekter. Det er vigtigt, at vi begynder at se på finansiering, etablering og drift på en ny måde.

Vi har nogle infrastrukturprojekter, der bør laves – men vanetænkning skaber flaskehalse. Der er allerede gode erfaringer med OPP, så lad os få det foldet bedre ud. Jeg ser derfor frem til, at følge transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesens arbejde med at aktivere pensionskasser og private investorer. Vi skal sikre, at projekterne håndteres af dem, der kan gøre det bedst og mest effektivt.

Derudover har jeg også store forventninger til den kommende ændring af byggeloven – særligt den nye certificeringsordning, hvor ingeniører, arkitekter og andre rådgivere som led i projekteringen af et byggeri skal dokumentere over for kommunen, at byggeriet lever op til de gældende tekniske krav. På den måde kan vi forhåbentlig undgå de problemer, vi ser i dag, med store og dyre dokumentationskrav, og hvor bygherre oplever, at en teknisk løsning, der opnår godkendelse i en kommune, ikke bliver godkendt i en anden.

Relateret indhold