Dagens Byggeri (DB): Hvad er dit generelle indtryk af byggeriet gennem 2016?
Lars Storr-Hansen (LS): Først og fremmest er det værd at fremhæve, at vi i 2016, for første gang siden finanskrisen slog igennem i 2008, kan se frem til mere end 20.000 boliger pr. år. Vi kommer tæt på i 2016, men passerer først de 20.000 i 2017. Det skal dog pointeres, at behovet er langt større, og forventningerne er da også, at vi vil se det private boligbyggeri fortsætte væksten.
Det er også med længsel blevet set frem til, at der kan øjnes egentlig vækst i økonomien, og ikke kun i jobtallene, som længe har været for opadgående. Noget tyder på, at det går fremad, men det er fortsat de store byer, København og Aarhus, der trækker det store læs, selvom vi nu så småt ser aktiviteten brede sig som ringe i vandet i områderne omkring de store byer og i Odense og Aalborg.
Derimod er vi bekymrede for anlægsbranchen, hvor aktiviteten har toppet, og der er udsigt til en relativt kraftig tilbagegang. Så vores opfordring til politikerne er, at de skal se at få startet en række af de infrastrukturprojekter, som vi gentagne gange har påvist vil være til stor gavn for økonomien.
Men ser man hele branchen under et, så går det fremad, om end tempoet på ingen måde er hæsblæsende.
DB: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?
LS: Også i byggeriet har der været opmærksom bekymring over de mange flygtninge, der er kommet de seneste år, men som heldigvis pt. har fundet et håndterbart leje.
Men det er vigtigt, at vi tager et medansvar på arbejdsmarkedet, så vi ikke skaber en ny forsørgerbyrde. Med trepart er dette ansvar adresseret, og vi forventer at se flere flygtninge tage integrations-grunduddannelsen. Danske byggevirksomheder har på egen hånd vist vilje og vej til også at sluse flygtninge ind i job.
Den beskæftigelsesfremgang, som nøgletal har dokumenteret har naturligvis også sat fokus på fremtidens arbejdskraft. I visse områder og i visse fag taler man nu om flaskehalse, men generelt må vi nok sige, at 2016 for alvor har sat ord på behovet for at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelser, hvis vi ikke for alvor skal komme til at mangle faglært arbejdskraft om bare nogle ganske få år. Det er måske den vigtigste dagsorden.
DB: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og fremover?
LS: Vi har først og fremmest høje forventninger til den nye regering. Vi ser frem til samarbejdet med især det nye Transport-, bygnings- og boligministerium. Vi øjner her en mulighed for et mere ambitiøst og omkostningseffektiv investeringsstrategi for det offentlige. Et arbejde Dansk Byggeri ser frem til at anspore.
Vi ser dog med bekymring frem til et år, hvor anlægsinvesteringerne vil falde. Det bør ikke ske, og Dansk Byggeri vil som sagt forfølge målet om at sætte de mest rentable infrastrukturprojekter i gang så hurtigt som muligt. Rentabel infrastruktur adskiller sig ikke fra rentable energiinvesteringer. Pengene skal bruges, hvis der er penge at spare.
Og så er det et overenskomstår. Fra Dansk Byggeris side ønsker vi, at overenskomsten skal levne frirum for de enkelte virksomheder til at lave nyttige og fleksible lokale aftaler. I Dansk Byggeri tror vi på, at klare visioner kombineret med tillid og fleksibilitet giver de bedste resultater.