Branchen kan ranke ryggen

Dagens Byggeri har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for byggebranchen. I dag svarer Foreningen af Rådgivende Ingeniørers adm. direktør, Henrik Garver.
Administrerende direktør Henrik Garver, FRI. Pressefoto.
Administrerende direktør Henrik Garver, FRI. Pressefoto.

Dagens Byggeri (DB): Hvad er dit generelle indtryk af byggeriet gennem 2016?

Henrik Garver (HG): Mit overordnede indtryk er, at byggeriet har været gennem en positiv udvikling i 2016.

Vores analyser i FRI dokumenterer, at den lange krise der har præget byggeriet de seneste otte år for alvor er blevet fortid. De rådgivende ingeniørvirksomheder har gennem alle årene haft den fordel, at det lavere aktivitetsniveau i byggeriet er blevet opvejet af et højere aktivitetsniveau på andre områder: infrastruktur, energi og miljø, samt ikke mindst en massiv vækst i de internationale opgaver.

Men det jeg hæfter mig særligt ved i forhold til 2016 er, at der er kommet gang i udvikling af byggeriet. Nu er det ikke kun de offentlige byggeopgaver og et højere niveau hos de almene, som danner grundlag for opgaverne. Vi har i 2016 set en tydelig stigning i mængden af opgaver for private – og særligt for de mange rådgivende ingeniørvirksomheder for hvem byggeri er deres primære forretningsområde er det positivt at opleve et marked med større efterspørgsel samt efterspørgsel fra flere forskellige kundesegmenter.

DB: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

HG: Der har været et par interessante aha-oplevelser, når branchens kunder specifikt har talt om og værdsat den værdi, som de rådgivende ingeniørvirksomheder skaber.

Det gælder eksempelvis, når arkitektvirksomheder melder ud, at de ikke kunne have løst en opgave uden danske rådgivende ingeniører, eller når udenlandske kunder peger på at den designkvalitet, som danske rådgivende ingeniørvirksomheder har leveret, giver dem langt bedre og billigere projekter – også selvom selve rådgivningsydelsen har været dyrere end de er vant til – for deres samlede omkostninger er fortsat markant lavere. Så der kan branchen ranke ryggen.

Men derudover fylder blandt andet arbejdskraftmangel, kontrakter og aftalevilkår samt digitalisering en del. Det er centrale rammevilkår det handler om.

Jeg vil også knytte en positiv kommentar til det initiativ, som regeringen satte i gang omkring forenkling af den tekniske byggesagsbehandling. Det er godt undervejs, og det bliver en ny måde at arbejde med de byggetekniske krav på, som vil styrke procesflowet i byggeriet. Det skal regeringen have ros for.

Et andet initiativ som ikke er kommet i gang, er ophævelsen af ejerskabsrestriktionen for landinspektørvirksomheder. Det har været en del af regeringens vækstplan, men er ikke sat i gang. Og det er en skam, fordi det særligt i udkantsdanmark giver færre muligheder for at drive privat uvildig rådgivende ingeniør- og landinspektørvirksomhed, uanset hvem der ejer firmaet. Samtidig giver det mindre konkurrence på landinspektøropgaver – og dermed bliver bygge- og anlægsopgaver unødigt dyrere.

Endelig havde vi i FRI i 2016 fokus på tilstanden af den danske infrastruktur. Vi lancerede for tredje gang siden 2008 en State of the Nation rapport. Rapporten er en analyse af den danske infrastrukturs tilstand. Konklusionen var, at tilstanden af infrastrukturen generelt er god og at bevidste beslutninger om at løfte tilastanden, faktisk har gjort en forskel. Det har vi blandt andet set på kloakkernes og jernebanernes tilstand, samt på statsvejnettet. Men rapporten viste også, at der er et betydeligt efterslæb på de kommunale bygninger og de kommunale veje og broer.

DB: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og årene fremover?

HG: Arbejdskraftmangel, digitalisering, aftalevilkårene og rammerne for offentligt regulerede virksomheder vil være nogle af de store dagsordner. Ikke mindst forhandlingerne om en samlet forsyningsstrategi, forhandlingerne om et nyt AB-system og resultaterne fra den Nationale Naturvidenskabsstrategi bliver spændene at følge.

Derudover vil der være et stigende fokus på klima- og klimatilpasningsdagsordenen. Her ser vi stadigt flere byer arbejde med at blive CO2-neutrale og robuste overfor klimaforandringer. Det er en positiv udvikling som ikke kun finder sted i Danmark, men også internationalt. Derfor forventer jeg at se de danske rådgivende ingeniørvirksomheder styrke deres internationale position yderligere. Vi har rigtig mange gode showcases herhjemme, og vi har kompetencerne til at sammensætte de rigtige teams af danske og internationale medarbejdere, så vi kan løse de fleste udfordringer på de lokale præmisser – uanset hvor i verden der er behov for rådgivning.

Mit indtryk er, at der både i Danmark og i udlandet er en stigende efterspørgsel efter den kvalitet der kommer i løsningerne, når der anvendes rådgivende ingeniører. Og det gælder både i byggeriet og i andre sektorer.

Så min konklusion for 2017 og frem er, at på trods af storpolitisk tumult omkring Donald Trump som præsident for USA og et britisk farvel til EU, så er der fortsat brug for gode løsninger, og det vil skabe god fremgang blandt de rådgivende ingeniørvirksomheder. De skaber fremtidens samfund.

Relateret indhold