Nyt beregningsværktøj giver arkitekten større spillerum

MOE har frigivet et værktøj, der på baggrund af millioner af præsimuleringer giver direkte feedback på forskellige designvalgs indflydelse på sommerkomforten i boliger.
MOE har foretaget millioner af præsimuleringer, som resten af branchen nu kan gøre brug af for hurtigt at nå frem til det rigtige sommer-indeklima. Pressefoto.
MOE har foretaget millioner af præsimuleringer, som resten af branchen nu kan gøre brug af for hurtigt at nå frem til det rigtige sommer-indeklima. Pressefoto.

Det danske bygningsreglement stiller store krav til beregning af den såkaldte sommerkomfort i boliger. Grænsen ligger på 100 timer over 27 grader celsius og 25 timer over 28 grader. Som designteam kan det derfor være en svær og tidskrævende øvelse at finde den perfekte balance mellem sommerkomfort og de store vinduespartier, som giver både udsigt og masser af dagslys, for i det regnestykke indgår en lang række faktorer såsom rumstørrelser, glasarealer, placering af vinduer og ventilationsløsninger. Nu har MOE frigivet et værktøj, der giver direkte feedback på forskellige designvalgs indflydelse på sommerkomforten i boliger. Det oplyser ingeniørvirksomheden i en pressemeddelelse.

En ny metode

– Normalt gør vi det, at vi taster de mange data ind i energiberegningsprogrammet Be15, og så får vi blot ét resultat, der enten overholder kravene eller ej. Men det siger ikke noget om, hvad vi skal gøre for at få regnestykket til at gå op. Vi har derfor foretaget millioner af præsimuleringer, så vi hurtigt får overblik over de mange muligheder, der er for at nå målet. Hvis arkitekten vil flytte et vindue fra øst til vest eller øge glasarealet, kan vi straks se, hvordan vi så skal arbejde med andre parametre som naturlig ventilation eller solafskærmning, siger Steffen E. Maagard, der er koncernkompetencechef for Energidesign og Indeklima i MOE.

Værktøjet ligger nu frit tilgængeligt på buildingdesign.moe.dk, så for eksempel en indeklimaingeniør kan gøre brug af det i samarbejde med bygherre og arkitekt.

Større spillerum

Sommerkomfortmodulet er en del af det nye værktøj MOE BuildingDesign, der er resultatet af en ErhvevsPhD, der er blevet til i samarbejde med indeklimaingeniør hos MOE, Torben Østergård, Aalborg Universitet og Innovationsfonden. Det samlede værktøj giver mulighed for at lave tilsvarende øvelse for hele bygningen med hensyn til energibehov og indeklima.

– Vi har valgt at give denne del fri for at illustrere, hvordan vi kan være med til at sikre bedre beslutninger i designfasen. De mange krav til energiforbrug, indeklima og bæredygtighed kan ofte blive en mærkbar udfordring i de senere faser, når man ikke har haft perspektivet med fra start af. På denne vis kan vi tidligt vise arkitekten det kreative spillerum og samtidig give bygherren et langt bedre beslutningsgrundlag, siger Steffen E. Maagaard.

Relateret indhold