Folkeskoleelever bygger hus i Aarhus

Dansk Byggeri og Aarhus Kommune står bag et lokalt tiltag, som skal gøre helt unge børn og deres forældre opmærksomme på mulighederne i en erhvervsuddannelse.
Aarhusianske folkeskoleelever i tre klasser ned til 3. klasse skal - i samarbejde med uddannede fagfolk - nu i gang med at bygge et hus i forholdet 1:20. Genrefoto: Colourbox.
Aarhusianske folkeskoleelever i tre klasser ned til 3. klasse skal - i samarbejde med uddannede fagfolk - nu i gang med at bygge et hus i forholdet 1:20. Genrefoto: Colourbox.

Efter juleferien kommer der nye opgaver på skoleskemaet hos eleverne i tredje klasse på Elsted Skole og Skovvangsskolens samt femte-klasseeleverne på Sødalsskolen i Aarhus. Bøger suppleres med hammer og sav, mens eleverne lærer at bygge et hus. Projektet strækker sig over de næste fire år, hvor eleverne også skal i skole på Aarhus Tech, hvor de skal bygge et hus i størrelsesforholdet 1:20.

Ifølge Bünyamin Simsek, rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, er projekt “Byg et Hus” et godt redskab til at omsætte folkeskolereformens mål om en anderledes og mere varieret skoledag:

– Jeg er sikker på, at det vil være en fin oplevelse for eleverne, og at det vil være en øjenåbner for nye sider af deres evner. Børn skal have mulighed for at spejle sig i mange forskellige uddannelser og job. “Byg et Hus” tænker uddannelse og erhverv med i fagene, og motiverer samtidig børnene til at gå på opdagelse. De får indblik i uddannelser og arbejdsliv, som de måske ellers ikke ville møde. Jeg håber, at det bliver en succes, og at rigtig mange skoler på sigt vil benytte sig af tilbuddet, siger Bünyamin Simsek.

Øjenåbner

“Byg et hus” er et samarbejde mellem Dansk Byggeri Østjylland, Aarhus Kommune og Aarhus Tech. Forløbet begynder med, at en håndværksmester besøger klassen og fortæller om sit arbejde, ligesom eleverne også skal ud på en byggeplads, inden de åbner værktøjskassen på Aarhus Tech.

– Forhåbentlig kan det få folkeskoleeleverne til at se muligheder i at tage en erhvervsuddannelse. Vi ved, at vi frem mod 2020 kommer til at mangle mindst 14.000 med en erhvervsuddannelse alene inden for byggeri og anlæg. Og selvom det er på landsplan, så kommer det til at ramme Aarhus hårdt, fordi der er gang i så mange byggeprojekter både nu og i årene fremover, siger formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher og tilføjer:

– Gennem hele processen får eleverne lov at snuse til arbejdet som både murer, tømrer, maler og elektriker, så forhåbentlig kan det få nogle af eleverne til at overveje, om ikke en erhvervsuddannelse også kunne være en god vej at starte en karriere på.

Der vil undervejs blive gennemført forløb, der er målrettede forældrene, så de også får bedre kendskab til erhvervsuddannelsernes muligheder.

Relateret indhold