Københavns Kommune selv skyld i høje priser

Kommunen er fodslæbende og sikrer ikke tilstrækkeligt med byggegrunde og en effektiv byggesagsbehandling og derfor bygges der for få boliger og priserne stiger, mener Dansk Byggeri.
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen har over for Berlingske Ejendomme rejst en stærk kritik af Københavns Kommune for at bære en stor del af skylden for, at priserne på både ejerboliger og boligejendomme er kommet så højt op, at det vækker bekymring i Nationalbanken og hos andre førende økonomer.

Lars Storr-Hansen peger på, at den danske byggebranche er parat til at bygge masser af boliger, men at byggeriet holdes tilbage af, at den kommune, hvor efterspørgslen er allerstørst – Københavns Kommune – af flere forskellige grunde er meget fodslæbende.

– Det er ikke fordi, der ikke bygges noget i København, men at der ikke bygges nok. Når priserne på ejerlejligheder stiger i København, skyldes det mere, at udbuddet er for småt, end at efterspørgslen er for stor, siger Lars Storr-Hansen til Dagens Byggeri.

For lang sagsbehandlingstid

Han peger på, at Københavns indbyggertal stiger måned for måned med en tilflytning på i alt omkring 10.000 om året.

– De skal have et sted at bo, og det er kommunens opgave at sikre, at de mennesker så også har et sted at bo. Den udbygning, som København skal foretage, sker for langsomt. Blandt andet er sagsbehandlingstiderne på byggesager det dobbelte af kommunens egne servicemål. Vi hører ofte fra vore medlemmer, at der er en vis forskel på, hvad politikerne siger, og hvad der rent faktisk sker, når man møder sagsbehandlerne. Det er noget af det, der er udfordringer med. Dertil kommer kritikken af, at kommunen med tilbagevirkende kraft har indført krav om, at en vis del af et byggeri skal være alment, siger Dansk Byggeris administrerende direktør videre.

Rækkefølgen halter

Der er også tendens til, at det halter i kommunerne med rækkefølgeplanlægningen, som gør, at helt oplagte private arealer, der kunne bygges på, ikke bebygges, fordi kommunale grunde skal udvikles og sælges først til en højere pris.

– Kan kommunen holde udbuddet nede, kan man holde priserne på kommunens egne byggegrunde oppe. Det er et strukturelt problem, som politikerne bør være opmærksomme på at løse. Taberne, når der ikke bygges nok, og priserne stiger, er skatteborgerne, der gerne vil flytte til eksempelvis en større bolig. Skatteborgene er altid gidsler for politikerne, siger Lars Storr- Hansen.

Relateret indhold