Stem håndværk ind i Danmarkskanon

Jakob Bo Andersen, chefkonsulent i Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn. Pressefoto.
Jakob Bo Andersen, chefkonsulent i Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn. Pressefoto.

Under overskriften “Danmark er godt håndværk” har en lang række erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer, fagbevægelsen, faglige foreninger og laug, meningsdannere, kulturpersonligheder og naturligvis håndværkere indstillet “håndværk” til Danmarkskanon.

For når spørgsmålet er, hvilke historiske og kulturelle samfundsværdier, traditioner og begivenheder der i særlig grad har formet samfundet og befolkningen i Danmark – så er vores svar, at det har håndværk.

Og håndværk er nu kommet i “finalen” som en af de 20 kulturværdier, der kæmper om en plads i den endelige Danmarkskanon. Finalen bliver afgjort ved afstemning, og derfor kan alle være med.

Hvis du er i tvivl om, hvorfor håndværk skal være med, så læs med her:

Håndværket har gennem tiden sat et afgørende præg på det danske samfund. De måder, huse bygges på, veje anlægges, tøj og møbler designes, og mad fremstilles i Danmark, er alle tæt forbundet med håndværkstraditioner. Og håndværk går på tværs af forskellige brancher. De danske traditioner for design og arkitektur bygger nemlig på ideen om et tæt samarbejde mellem håndværkere og designere, arkitekter og ingeniører m.fl.

Om noget er det håndværk, der har medvirket til at løfte dansk kunst, kultur og design ud over landets grænser.

Og som der står videre i beskrivelsen af håndværk på Danmarkskanons hjemmeside: “Håndværk er baseret på tidligere generationers værdier, erfaringer og teknikker, der er opøvet og lært gennem mange generationer – og som stadig udvikles og forfines. Håndværk er derfor et eksempel på, hvordan traditioner, der rækker tilbage i tiden, også kan forbindes med innovation og kreativitet.”

Som det også fremhæves, er det synergien mellem håndværk og viden, der skaber fremdrift i et samfund; nytænkning, design og udvikling er afhængig af, at nogen kender materialerne og kan forme tingene. Håndværkeren forædler materialer og skaber på den måde værdi for medarbejdere, kunder og samfund. Værdier som kvalitet, omhu, reparerbarhed og robusthed er bærende for håndværket.

Med andre ord: Håndværk er dansk kultur, så det basker, og derfor hører det til i Danmarkskanon.

Du kan afgive din stemme om indholdet af Danmarkskanonen på projektets hjemmeside.

Relateret indhold