Der er masser af praktikpladser

Jens Andersen er formand for lokalafdeling Nord i Arbejdsgiverne.
Jens Andersen er formand for lokalafdeling Nord i Arbejdsgiverne.

Pressen fokuserer meget på de 10 procent, som mangler en praktikplads. Men man kunne også fokusere på de 90 procent, som har en praktikplads. Indenfor eksempelvis elektrikere og smede mangler der ikke praktikpladser. I hvert fald ikke, hvis man er villig til at flytte sig lidt for at komme i lære – og det er vel rimeligt nok.

Selvfølgelig er der for få praktikpladser indenfor nogle fag – eksempelvis frisørfaget. Men det bunder mere i, at der her er for mange, der vil i lære. Hvis udbud og efterspørgsel ikke hænger sammen, vil der aldrig være praktikpladser nok. Men for det store flertal af unge, er det altså ikke så svært at få en praktikplads.

Lad os heller ikke glemme, at den unge selv har et ansvar. Mange virksomhedsejere siger, at de egentlig gerne ville have en lærling – hvis der ellers var én, der kom og bankede på og viste noget initiativ. Men der kommer ikke nogen. I stedet er det ofte skolen, der ringer på vegne af de unge, og det sender et forkert signal. Selvom det er blevet en udbredt praksis, er det ikke forbudt at hoppe op på cyklen eller knallerten og køre ud og vise, at man gerne vil.

Gode jobmuligheder

Det er den slags nuancer, der lidt mangler i debatten. Der er masser af praktikpladser til unge, der gerne vil have en erhvervsuddannelse – og i særdeleshed til dem, der vil gøre lidt for det.

Og så er der i øvrigt tale om uddannelser, hvor der i rigtig mange tilfælde står et job og venter i den anden ende. De unge, vi uddanner indenfor smedefaget, har 95-100 procent jobgaranti. Det skyldes blandt andet, at der i disse år går rigtig mange smede på pension. Det gælder mange håndværksfag.

Jobgaranti er i øvrigt mere end mange uddannelser kan love – ikke mindst blandt de akademiske uddannelser. Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der her er uddannelser med en gennemsnitlig ledighed på over 30 procent flere år efter afsluttet uddannelse. Her er det ærgerligt at have brugt fem år på skolebænken og så erfare, at der ikke rigtig nogen, der vil betale for ens kompetencer.

Der er selvfølgelig også rigtig mange akademiske uddannelser med en meget stor efterspørgsel – min pointe er bare, at det slet ikke er så skidt at få en erhvervsuddannelse, og man skal da ikke lade sig skræmme væk fordi man tror, at der mangler praktikpladser. Og en godt uddannet håndværker tjener i øvrigt lige så meget som skolelæreren, sygeplejersken og politibetjenten.

Relateret indhold