Dansk Byggeris årlige analyse af, hvordan det står til med erhvervsvenligheden i landets kommuner, har ikke ligefrem været opløftende læsning for hverken kommunerne eller virksomhederne i hovedstadsområdet – ud af de 15 dårligst placerede kommuner, er ni af dem fra Storkøbenhavn.
Flere borgmestre har skældt ud på Dansk Byggeri, fordi de mener, at deres kommuner uberettiget ligger i den mindre erhvervsvenlige ende af analysen. Der bliver jo netop i hovedstadsområdet generelt skabt flere arbejdspladser og mere vækst end andre steder i landet, så hvordan kan erhvervsforholdene være dårligere end andre steder, lyder blandt andet kritikken.
Dækningsafgift er en skurk
Det er helt korrekt, at der er mere aktivitet i og omkring de store byer, og det er helt naturligt også her, at der er flest arbejdspladser, og hvor lokomotivet så at sige har mest fart på. Det vil virksomhederne selvfølgelig gerne forsøge at hægte sig på.
Men Dansk Byggeris analyse viser, at det ikke skyldes de lokale forhold for virksomhederne. For hvis man ser på nøgletallene, så er det på mange måder dyrere og mere besværligt at drive virksomhed i hovedstadsområdet. For eksempel opkræves der dækningsafgift, som er en særskat på at drive virksomhed. Det ses kun i begrænset omfang på resten af Sjælland, og afgiften findes kun ganske få steder i Jylland.
Længere sagsbehandling
Ventetiden på at få en byggetilladelse sagsbehandlet er også længere flere steder i hovedstadsområdet, som dog på dette punkt ikke ligger langt fra landsgennemsnittet. Sådanne faktorer betyder, at der bliver forskellige konkurrencevilkår mellem virksomhederne afhængig af hvilken kommune, de har virksomhed i, og det er ikke rimeligt. Det kan gå ud over produktivitet og beskæftigelse i de kommuner, hvor det er dyrt og mest besværligt at drive virksomhed.
Det er blot eksempler på ting, som kommunerne har mulighed for at skrue på. Hvis hovedstadskommunerne er klar på det, så er der også gode muligheder for, at Albertslund, Tårnby, Rødovre, Brøndby, Hvidovre, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Dragør og København rykker op på listen og væk fra top 15 over landets mindst erhvervsvenlige kommuner.