Med byggevareforordningen og bestræbelserne på at åbne for byggevarernes frie bevægelighed (som i udgangspunktet er godt) har vi fået behov for at efterspørgselssiden klædes bedre på i forhold til at vurdere kvalitet og egnethed af forskellige byggevarer, der tilbydes på markedet. Og her halter det, hvilket en række sager med MgO-plader, uegnede undertagsmaterialer, smuldrende tagsten og flere andre produkter har vist gennem de sidste mange år.
Derfor har Dansk Byggeri sammen med en række parter også peget på behovet for et Stående Byggepanel, der kan klæde efterspørgselssiden bedre på, når det gælder valg af byggematerialer, anvendelse af byggematerialer på nye måder m.m..
CE-mærkning opfattes af mange på efterspørgselssiden som et kvalitetsstempel, hvilket ikke nødvendigvis altid er tilfældet. Derfor må vi styrke efterspørgselssidens – herunder rådgivere, udførede og bygherrer – kompetencer og muligheder, når det gælder valg af byggematerialer, hvor ikke mindst kvalitet og egnethed må meget mere i centrum.
Godkendelsesordninger – frivillige eller branchemæssige – kan være en del af svaret, hvis disse arrangeres på en måde, der ikke handler om at skabe tekniske handelshindringer, men som har et reelt sigte og indhold. Og her melder en anden udfordring sig, for konkurrencemyndighederne betragter per automatik en godkendelsesordning som en fordyrende handelshindring.