Fire ud af ti tjekker ikke feriepengene

Lizette Jørgensen er leder af Deloittes Løn Service.
Lizette Jørgensen er leder af Deloittes Løn Service.

For de fleste danskere fungerer feriepengene som et kærkomment tilskud til sommerens rejser eller som et ekstra lille bidrag i en slunken pengepung. Alligevel glemmer mange at tjekke, om feriepengene rent faktisk stemmer.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Her siger 40 procent, at de ikke regner efter. Men det er der god grund til at gøre, for det er helt almindeligt, at der sker fejl.

Man bør absolut tjekke lønsedlen en ekstra gang, når feriepengene udbetales. Som medarbejder har man nemlig ikke bare ret til feriepenge af ens grundløn, men også af tillæg, bonus og andre udbetalinger fra jobbet. Det er der arbejdspladser, der af og til glemmer.

Som dansker får man minimum en procent i ferietillæg, hvis man har ret til ferie med løn. Har man ikke ferie med løn, optjener man feriegodtgørelse på et feriekort, som man selv skal anmode om at få udbetalt.

Der kan være fejl

Ligesom mange andre lønposter er feriepenge et kompliceret område. Ser man på den enkelte lønseddel, vil man typisk opdage, at der mange forskellige poster, som hver især har indflydelse på, hvad man har ret til af feriepengene. Derfor har vi også set eksempler på lønsedler, hvor der er fejl i udregningerne. Det kan betale sig at tjekke efter en ekstra gang.

De ældre er i øvrigt mest flittige til at tjekke, om feriepengene stemmer. Så de unge bør få lommeregneren op af lommen. Af medarbejderne over 50 år siger 65 procent, at de tjekker, om feriepengene passer. Det gør kun 42 procent af de unge under 30. Som ung har man måske en tendens til at stole blindt på, at lønbogholderiet har regnet rigtigt, mens de ældre medarbejdere har oparbejdet en sund skepsis.

Uanset alder kan der dog være mange penge at hente, hvis man sætter sig ned og regner efter. For mange danskere er tillæg og bonus en væsentlig del af deres løn. Det gælder også, hvis man for eksempel får provision, modtager overtidsbetaling eller enkeltstående gratialer. I alle de tilfælde er det vigtigt, at feriepengene afspejler den reelle lønsum. For den enkelte kan det let dreje sig om flere tusind kroner.

Relateret indhold