Problematisk med ny opstramning i bankers udlånspolitik

Afdelingschef Frank Korsholm, Håndværksrådet.
Afdelingschef Frank Korsholm, Håndværksrådet.

Den finansielle sektor har igen strammet udlånsskruen over for de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne.

Det viser en ny undersøgelse af finansieringsvilkårene fra Håndværksrådet, hvoraf det fremgår, at præcis en tredjedel af alle SMV’er nu vurderer, at mangel på finansiering er en hæmsko for deres virksomhed. Dermed er virksomhederne sat halvandet år tilbage til starten af 2015, hvor 35 procent af de små og mellemstore virksomheder mente, at mangel på finansiering var en begrænsning for deres aktivitet.

Håndværksrådets analyse bygger på svar fra 925 SMV’er, og den flugter med de udlånstal, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i dag har offentliggjort i ministeriets halvårlige udlånsredegørelse.

Det er uforståeligt og ærgerligt, at bankerne nu strammer til igen efter en længere periode, hvor de ellers har lettet lidt på deres udlånspolitik over for SMV’erne. Stramningen kommer på et særdeles uheldigt tidspunkt, hvor SMV’erne står i stampe, og hvor der er opstået fornyet usikkerhed om vækstudsigterne som følge af Brexit.

Indsamlet før Brexit

Kreditstramningen har især ramt SMV’erne inden for industrien, mens de byggerelaterede virksomheder er gået relativt fri fra bankernes opstramninger. Den eneste branche, der i årets løb har fået lettere ved at låne, er servicesektoren.

Håndværksrådets tal er indsamlet i midten af juni – altså før den britiske folkeafstemning om at forlade EU.

Vi er meget bekymrede for, hvad Brexit kommer til at betyde for SMV’erne. I første omgang er effekten nok minimal pga. af deres relative lille eksportandel, men hvis de store virksomheder skal til at ændre på deres investeringer og afsætning, vil det hurtigt sprede sig som ringe i vandet til SMV’erne. Når bankerne så oven i hatten også strammer kreditvilkårene til SMV’erne, kan der tegne sig et alvorligt billede for de mindste virksomheder.

Se redegørelsen her.

Relateret indhold