Energispareindsatsen bør inddeles i to områder

Der har efter Dansk Byggeris opfattelse været fokuseret for meget på energibesparelser i industriens procesenergi i forhold til bygningernes klimaskærme.
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri har gang på gang peget på, at Energiselskabernes energispareordning er skævvredet, og at andre aktører bør have adgang til ordningen, der indbringer selskaberne cirka 1,5 milliarder kroner årligt fra forbrugerne.

Men ordningen skal først revideres i 2018, og indtil da foreslår direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri, at ordningen får et grundigt eftersyn og en række justeringer.

Han mener, at ordningen de seneste år “mere og mere ligner en markedsplads for handel med energibesparelser”.

Han peger samtidig over for Dagens Byggeri på, at hele 85 procent af de opnåede energibesparelser ligger inden for industrien, mens der kun er opnået 15 procent på bygningsområdet, selv om det er der, der er mange langtidsholdbare energibesparelser i forbindelse med renovering af bygningernes klimaskærm.

Sværere og dyrere

Men energibesparelser i bygninger er sværere og dyrere at opnå end inden for industrien, og dermed er fortjenesten for energiselskaberne mindre.

Derfor ønsker Michael H. Nielsen en opdeling af energispareordningen i en bygningsdel og en industridel:

– Vi skal sætte fokus på begge hovedmarkeder. Energiselskabernes appetit på at fremskaffe energibesparelser i industrien har været ganske stor og med stor succes, mens de ikke har leveret meget, når det gælder energibesparelser i bygninger. De betaler et ørebeløb pr. realiseret kilowatt-besparelse, og de realiseres nemmere og i større mængde i industrien. Men skal vi gennemføre den omkostningseffektive grønne omstilling inden 2050, skal energiforbruget i bygninger nedsættes, siger Michael H. Nielsen.

Flere aktører

Han mener, at en opdeling effektivt kan sætte fokus på langtidsholdbare energibesparelser i bygninger, samtidig med, at markedsprisen i “Bygninger” ikke vil påvirke prisen i “Industri”. Samtidig understreger han, at når man opstiller mål for de to markeder, tvinges energispareaktørerne til at have fokus på aktiviteter, der sikrer realisering af besparelser i begge de to markeder.

Han peger videre på, at andre aktører end energiselskaberne bør have adgang til pengene:

– Vi ser gerne flere aktører, der får lov til at byde ind på energibesparelser. I stedet er det alene lagt i hænderne på energiselskaberne, som vel dybest set har en dobbeltrolle. På den ene side at producere og sælge så meget energi som muligt, og på den anden side skal de realisere energibesparelser, slutter Dansk Byggeris direktør.

Relateret indhold