Der har gennem årene været store bestræbelser på at samle viden om byggebranchen på færre hænder, og nu sker der noget for alvor, når Byggecentrum og “bips” fusionerer til Byggeriets Videnscenter. Det fortæller direktør i bips, Christian Lerche, til Dagens Byggeri.
Han blev ansat i december med den primære arbejdsopgave at forberede etableringen af Byggeriets Videnscenter og dermed i første omgang at lægge bips og Byggecentrum sammen.
På en ekstraordinær generalforsamling i begyndelsen af maj med forslaget om sammenlægningen med Byggecentrum som eneste punkt på dagsordenen stemte 222 for forslaget og ingen imod.
– Det er lykkedes at fremlægge en klar beskrivelse af brugernes adgang til at præge udviklingen – blandt andet ved at formulere helt konkrete kommissorier for et fagligt advisory board og brugergrupper, hvor vores kernebrugere knyttes til videnscenterets forskellige produktområder, fortæller Christian Lerche.
Inden sommerferien
Det forventes, at den reelle sammenlægning er gennemført inden sommerferien, og Christian Lerche siger videre:
– Bips har blandt andet haft ansvaret for det store Cuneco-projekt (Center for Produktivitet i Byggeriet), som har skabt et nyt klassifikationssystem i byggebranchen. Ellers er bips mest kendt for vores beskrivelsesværktøj, som mange rådgivere bruger, når de skal udbyde byggeprojekter til de udførende, siger Christian Lerche, som erkender, at der i forvejen er adskillige vidensformidlere i byggebranchen:
– Der er nok 35-40 forskellige foreninger, centre og organisationer, som arbejder med formidling af viden i byggebranchen. Det er måske en af de helt store udfordringer, at der er ganske meget viden fordelt på så mange aktører. Det er ganske uoverskueligt for byggebranchen, hvem der gør hvad. Der er for langt fra den enkelte videnkilde og ud til virksomhederne, siger Christian Lerche, der nu vil forsøge at gøre den vej bredere og kortere, så videnresultater omsættes hurtigere.
Tag fat i skovlen
Fra regeringens side har der netop i en årrække været peget på, at viden om byggebranchen er spredt på for mange aktører.
– Det gælder om, at nogen tager fat i skovlen og sikrer, at den viden, der frembringes på forskningscentre og lignende, hurtigere kommer ud til virksomhederne. Det er der god opbakning til i byggebranchen generelt. Og vi har allerede fået tilkendegivelser fra andre videncentre, der gerne vil tale med os, om ikke også det er noget for dem at komme med i Byggeriets Videncenter, slutter Christian Lerche.