Tør politikerne gøre det nødvendige?

Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. Foto: Ricky John Molloy.
Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. Foto: Ricky John Molloy.

Den danske økonomi er i bedring, og økonomerne har erklæret krisen for overstået, men det betyder ikke, at alle Danmarks problemer er ryddet af vejen. Tværtimod. Det er nødvendigt, at vi forbereder os, så vi er klar til den næste krise, men også så vi kan få mest muligt ud af det opsving, som alle taler om, venter lige om hjørnet.

Her behøver vi faglært arbejdskraft, så vi kan producere alt det, der efterspørges. Men hvis ikke, der laves reformer, som gør, at flere unge ser værdien i en erhvervsuddannelse, så risikerer vores virksomheder at stå med ubesatte stillinger og være nødt til at lukke for nye ordrer. Den udfordring vil ikke mindst ramme hårdt i yderområderne.

Bedre rammevilkår

Både før, under og efter krisen er det blevet mere og mere tydeligt, at yderområderne har svært ved at følge med. Det gælder både i forhold til at være et attraktivt sted at slå sig ned for unge mennesker, og i forhold til at få erhvervslivet til at vokse sig større. Bloktilskud og diverse former for tilskudsordninger hjælper kommunerne i yderområderne med at få råd til plejehjem, børnehaver, folkeskoler og så videre. Men vi kan ikke i fremtiden forlade os på, at en mindre del af kommunerne populært sagt tjener så meget, at de mere eller mindre brødføder resten af landets kommuner. Der skal produceres mere i flere kommuner, så der er flere til at trække læsset.

Nogle af de udfordringer kan kommunerne selv løse ved for eksempel at sørge for, at de lokale virksomheder har gode rammevilkår, og ikke er belastet af ekstra og høje afgifter og skatter, og ved at kommunen gør papirarbejdet nemt for virksomheden.

Skal vi imidlertid løse nogle af de mere grundlæggende udfordringer i vores samfund, som for eksempel at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft, at arbejdsstyrken svinder ind, og antallet af borgere på offentlig forsørgelse stiger i særligt yderområderne, så kræver det en indsats fra Christiansborg.

Enhver kan finde ud af at skære ned, når der er dårlige tider, men kunsten er at holde igen og lave de nødvendige reformer også i gode tider. Spørgsmålet er, om politikerne har modet til at tage de nødvendige beslutninger, som her og nu vil være upopulære, men på den lange bane er nødvendige?

Relateret indhold