Barselsordningen for selvstændige lukker i dag

Adm. direktør Ane Buch, Håndværksrådet. Pressefoto.
Adm. direktør Ane Buch, Håndværksrådet. Pressefoto.

Barselsordningen for selvstændige fik et kort liv. Regeringen og blå blok har valgt at afskaffe ordningen med virkning fra i dag – 1. april.

Det er desværre ikke en aprilsnar, selvom det virker noget paradoksalt, at det nu er blå blok, der vælger at forringe erhvervsdrivendes vilkår. Der er dog håb om, at regeringen efter sommer vil komme med en ny løsning, der forbedrer vilkårene for selvstændige, der skal på barsel.

Håndværksrådet repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder i næsten 30 brancher og har kendskab til en række selvstændigt erhvervsdrivende, der bliver ramt. De har fx planlagt familieforøgelsen i den tro, at de kunne få tilskud fra barselsordningen, men går man på barsel efter i dag, er man ikke dækket af ordningen. Familier, hvor både den vordende far og mor er selvstændige, rammes dobbelt af afskaffelsen.

Danmark har brug for en stærk selvstændighedskultur, og derfor er afskaffelsen af barselsordningen et hårdt slag mod selvstændighedskulturen. Men den rammer særligt hårdt hos de selvstændige, der er blevet gravide, mens ordningen eksisterede, men som nu står uden dækning.

Helt tilbage i 2005 blev lønmodtagerne omfattet af Barsel.dk, som yder et tilskud til lønmodtagere, der tager barselsorlov eller forældreorlov. Selvstændigt erhvervsdrivende stod dog fortsat uden yderligere barselsdækning. Derfor bakkede Håndværksrådet varmt op om SR-regeringens indførelse af en barselsudligningsordning for selvstændige, som gav selvstændigt erhvervsdrivende fædre og mødre muligheden for en solidarisk barselsdækning finansieret af de selvstændige selv.

Det var uholdbart, at den oprindelige ordning var skruet sammen på en måde, så fx lønmodtagere eller pensionister med B-indkomst blev afkrævet bidrag til ordningen. Der var derfor brug for en ændring, men det giver ikke mening at nedlægge ordningen, før et alternativ er på plads.

Barselsordningen for selvstændige sikrer nye fædre og mødre et tilskud på omkring 8000 kr. månedligt oven i de offentlige barselsdagpenge. Pengene har fx gjort det muligt for selvstændige at hyre en vikar eller betale virksomhedens udgifter i barselsperioden. Indførelsen af ordningen har dog båret præg af, at det var teknisk svært at lave en klar definition af, hvornår en person er selvstændigt erhvervsdrivende. Derfor er personer, som ikke reelt var selvstændige, blevet afkrævet bidrag til den obligatoriske barselsordning.

Regeringen, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti lagde i februar stemmer til at afskaffe ordningen med virkning fra i dag, fredag den 1. april 2016. Der er dog håb for selvstændige med planer om familieforøgelse, for Dansk Folkeparti har lovet at arbejde for en alternativ barselsdækning af selvstændigt erhvervsdrivende.

Relateret indhold