Glædeligt med fald i sort arbejde

Afdelingschef Frank Korsholm, Håndværksrådet.
Afdelingschef Frank Korsholm, Håndværksrådet.

En undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at danskernes køb af sort arbejde er faldet markant i perioden 2010-2014. Håndværksrådet er ikke i tvivl om, at faldet skyldes de politiske tiltag, der blev vedtaget i 2012.

Skat fik mulighed for at gå ind i private haver, hvis der var synlig byggeaktivitet. Selv om Skat kun har været på besøg på ca. 1000 ejendomme, så har ordningen haft et klart præventivt formål.

Frygter tilbagevenden

Blandt de andre tiltag blev der også indført krav om digitale betalinger for opgaver over 10.000 kr. samt krav om skiltning ved opgaver over 50.000 kr. og tvungne CVR-numre på varebiler.

Disse tiltag sammen med håndværkerfradraget på 15.000 kr. pr. voksen har helt klart lagt en dæmper på det sorte arbejde. Vores frygt er nu, at det sorte arbejde vender tilbage. Dels fordi den nye regering har sløjfet Skats adgang til private haver, og dels fordi håndværkerfradraget reelt er blevet udhulet, så det nu er væsentligt færre opgaver, der giver mulighed for fradrag.

Vi er overbeviste om, at man kan gøre langt mere for at begrænse det sorte arbejde. Vi forslår blandt andet, at kravet om digitale betalinger bliver sænket fra 10.000 kr. til for eksempel 3.000 kr., lige som man for eksempel også kunne trække 1.000 kr. sedlen ud af cirkulation, da man ved, at den bliver flittig brugt til at afregne store sorte summer.

Relateret indhold