Danmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg kravlede endnu et nøk opad i februar fra -5 til -4 og nærmer sig nu det positive territorium for første gang i ni år.
Den internationale usikkerhed, der blandt andet smitter kraftigt negativt af på industriens forventninger, er ikke tilsvarende hård ved bygge- og anlægsbranchen. Her bestemmes skæbnen i højere grad på hjemmemarkedet og nærmarkederne.
Positive jobforventninger
Det er især beskæftigelsesforventningerne, der udvikler sig positivt og trækker den samlede indikator opad. Beskæftigelsen har da også overrasket positivt med i alt 11.100 nye byggejob i 2014 og 2015. Ifølge Dansk Byggeri fortsætter fremgangen, men kadencen kan gå lidt ned i 2016 og 2017.
De sæsonkorrigerede beskæftigelsesforventninger befinder sig på højeste niveau i 10 år og er ikke set bedre siden midt i 2006. Branchen har allerede mærket en kraftig beskæftigelsesfremgang, og der er håb om, at pilen fortsat peger opad og samtidig holder virksomhederne på den eksisterende bemanding. Alt dette giver naturligt nok en positiv bundlinje i beskæftigelsesforventningerne.
2.000 nye jobs i år
Der er i øjeblikket en stabil andel af virksomhederne svarende til 15 procent af beskæftigelsen, der angiver mangel på specialiseret arbejdskraft som produktionsbegrænsning. Denne udfordring bør man ifølge arbejdsgiverorganisationen have skærpet opmærksomhed på, men ikke gå i panik over.
På bundlinjen er det ikke arbejdskraftmanglen, som udgør den største binding på byggeriets udvikling de kommende år. Branchen har i 2014 og 2015 formået at løfte beskæftigelsen med imponerende 11.100 personer, og ifølge vores dugfriske konjunkturanalyse går jobskabelsen af efterspørgselsmæssige årsager ned i kadence, men fortegnet er stadig positivt.
Dansk Byggeri venter, at der kommer ca. 2.000 flere i beskæftigelse i år og yderligere ca. 3.000 i 2017.