Hvad har seks års forskning i indeklima lært os?

Lennie Clausen, Realdania. Foto: Realdania.
Lennie Clausen, Realdania. Foto: Realdania.

Torsdag den 28. januar 2016 blev den afsluttende konference i Realdanias forskningscenter CISBO (Center for Indeklima og Sundhed i Boliger) afholdt. Dermed markerede vi afslutningen på mere end seks års forskning i det tværfaglige center med deltagelse af forskere fra SBi, DTU, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Der er rigtig mange spændende resultater på forskellige områder, men jeg vil gerne trække tre overordnede temaer frem, som jeg synes har udkrystalliseret sig oven på CISBO’s forskning:

1. Indeklima handler om arkitektur, byggeteknik og adfærd

Indeklima opstår ikke af sig selv! Det er selvfølgelig en banal konstatering, men når man læser om resultaterne af CISBO’s forskning er det alligevel slående, hvor vigtig vores adfærd og vores måde at leve på er for skabelsen af indeklimaet i vores boliger. Det har i hvert fald været en øjenåbner for mig.

Og når vi byggeteknisk vil skabe bygninger med et godt indeklima, skal vi altså se på – og forstå – samspillet mellem arkitektur, byggeteknik og adfærd. Der er allerede flere forskere med en adfærdsvinkel i gang, men for mig at se er der ingen tvivl om, at vi kan opnå rigtig meget ved at udvikle ny viden om netop dette samspil.

2. Indeklimaudfordringen ligger i det eksisterende byggeri

Nybyggeri kan vi styre relativt præcist. Vi kan bygge tæt, og vi kan få installationer til at arbejde intelligent og målfast med det helt rigtige og designede luftskifte, vi ved og har styr på hvilke materialer, der indgår i bygningen osv. Udfordringen er jo som i så mange sammenhænge det eksisterende byggeri, alle de “skæve” bygninger, som er præget af tidens tand og mange års brug.

Hvad sker der, når vi renoverer og transformerer disse ældre bygninger fx for at gøre dem mere energieffektive? Her skal der gøres en særlig indsats for ikke at forrykke skrøbelige balancer. Og der kan være store potentialer og kvaliteter i den eksisterende bygningsmasse, hvilket betyder, at man ikke kan gøre hvad som helst.

3. Viden fra indeklimaforskningen skal ud i praksis

Ny viden fra forskningen kommer ikke ud i praksis af sig selv, der er alle mulige udfordringer med at skabe en bedre videnoverførsel – og det står klart, at der skal arbejdes med udvikling på både afsendersiden (videninstitutionerne) og modtagersiden (byggevirksomhederne). Det er notorisk svært, men vi har set gode eksempler, fx der hvor arkitektvirksomheder har samarbejdet med universiteter om erhvervs-ph.d.-projekter.

Det giver pludselig virksomheden adgang til helt ny viden og nye netværk og skaber grundlag for udvikling af nye forretningsområder. I det hele taget er jeg overbevist om, at videnoverførsel bedst sikres gennem direkte samarbejde omkring konkrete udviklingsprojekter.

Hvad nu?

Hvad skal der ske nu med CISBO? Ja, aktiviteterne i det oprindelige center udfases gradvist nu, men parterne i centret er i gang med nye forskningsprojekter, og Realdania vil også stadig støtte forskning i indeklima.

Generelt kan vi i Realdania også mærke en stor interesse for indeklima og sundhed – og det vil vi selvfølgelig også bygge videre på, bl.a. gennem en serie af gå-hjem-møder under overskriften “Realdania TO-GO”. Vi har mange andre planer, som vi gradvist vil sætte i gang i de kommende år, og man kan holde sig orienteret på Realdanias website.

Helt konkret kan man læse om alle de mange resultater og den nye viden, som er skabt i CISBO, i en ny publikation, som kan downloades her.

Relateret indhold