Højhuse skal bygges af træ

Dansk projektgruppe skal kortlægge fordele, ulemper og løsninger i forhold til at bruge træ til at bygge med i højden.
Dalston Lane i London er bygget af krydslamineret træ (CLT) og udleder kun halvt så meget CO2, som hvis der var blevet brugt beton. Foto: Daniel Shearing.
Dalston Lane i London er bygget af krydslamineret træ (CLT) og udleder kun halvt så meget CO2, som hvis der var blevet brugt beton. Foto: Daniel Shearing.

Norge gør det. Canada og England gør det. Og nu skal Danmark også være med. Der er kommet en større bevidsthed omkring fordelene ved at bygge i træ, og samtidigt har det udviklet sig til prestigeprojekter rundt om i verden at bygge højhuse i dette naturlige byggemateriale.

Her i landet skal en projektgruppe til at se på både fordele og ulemper ved at bygge højhuse i træ, og håbet er, det i sidste ende vil resultere i Danmarks første træhøjhus.

– Træ er primært smart af to årsager. Det er bæredygtigt, fordi det binder CO2, og så er det lettere end andre byggematerialer. De to ting tilsammen gør det ekstremt interessant for et moderne samfund at bruge træ til at bygge i højden, forklarer senioringeniør i Rambøll, Finn Larsen, i en pressemeddelelse. Rambøll er en af erhvervspartnerne i projektet.

Når vægten på træ er vigtig, skyldes det hovedsageligt to ting. For det første øger den lette vægt mulighederne for at bygge ekstra etager oven på eksisterende huse, hvor fundamentet ikke er stærkt nok til at bære etagemeter bygget i beton eller mursten, men derimod godt kan holde til en konstruktion i træ. For det andet er det lette byggemateriale ideelt at bruge til letvægtsbyggerier i belastningsfølsomme områder, for eksempel over et metrobyggeri.

Kan vokse i højden

Mens urbane områder verden over vokser i både bredden og højden, har danske byer ifølge projektgruppen hidtil haft en tendens til kun at udvide sig i bredden på grund af byggeregulativer, der begrænser bygningshøjder og etageantal.

Dog ønsker mange danskere at bosætte sig i allerede eksisterende og velfungerende byområder, og myndighederne har de seneste år forholdt sig mere positivt til højder og etageantal, hvilket har gjort en fortætning af eksisterende boligområder mulig, for eksempel i boligområder, hvor der kun er bygget til tredje eller fjerde sal.

– Den udvikling kan være med til at fremme brugen af det bæredygtige træ i etagebyggeri i Danmark, eftersom letheden i materialet tilbyder helt andre muligheder, end vi har været vandt til med de tungere materialer, siger Finn Larsen.

Udlandet godt i gang

Uden for landets grænser er fleretagershuse i træ blevet populære. I London står Dalston Lane med i alt 121 lejligheder næsten færdigt og i Trondheim, Norge, er et ni-etagers højhus i massivt træ ved at blive opført.

Rambøll har allerede stor udenlandsk erfaring med højhusbyggerier i træ og kombinationsløsninger, hvor træ indgår som et væsentligt konstruktionselement.

– Lige nu arbejder vi med opførelsen af Dalston Lane, et kæmpe lejlighedskompleks i træ i London, og samtidig arbejder vi med træhøjhuse i det øvrige Skandinavien. Det er meget spændende projekter, men vores helt store drøm er at udnytte de erfaringer, som vi har opsamlet i udlandet, til også at få sat skub i en bredere anvendelse af træ i byggeriet i Danmark, fortæller Finn Larsen.

Bredt samarbejde

Projektgruppen, der skal se på træhøjhusene, er et såkaldt InnoBYG spireprojekt med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Gruppen vil frem til udgangen af 2016 arbejde på at få kortlagt fordele, ulemper, traditionsbundne og begrænsende regler, fordomme, faldgrupper og løsninger i forbindelse med at bygge højhuse i træ.

Ud over Teknologisk Institut, DTU, DBI og Rambøll består projektgruppen af NCC, Lejerbo, EASV, Dansk Træforening, DI BYG, Træ- og Møbelindustrien, Træinformation, Dansk Byggeri, Frøslev Træ, CBI Danmark, Flexwood, Annebergs Limtræ, Boen Danmark, Burnblock og Promat.

Relateret indhold