Behersket tilslutning til at ansætte flygtninge

Mindre end 18 procent af Håndværksrådets medlemmer siger umiddelbart ja til at ansætte nytilkomne flygtninge. Formand for Håndværksrådet efterlyser flere incitamenter.
Dansk Håndværk er åbne over for indslusningsløn til flygtninge, understreger Niels Techen, formand for Dansk Håndværk og Håndværksrådet. Foto: Michael Altschul/Visuel-medie.
Dansk Håndværk er åbne over for indslusningsløn til flygtninge, understreger Niels Techen, formand for Dansk Håndværk og Håndværksrådet. Foto: Michael Altschul/Visuel-medie.

En spørgeskemaundersøgelse fra Håndværksrådet viser, at kun 17,3 procent af de 928 adspurgte medlemsvirksomheder er parate til at ansætte nytilkomne flygtninge. 23,2 procent svarer “ved ikke”, og 59,5 procent svarer afvisende.

Det er ellers regeringens plan, at flygtninge umiddelbart efter ankomsten skal ud i virksomhedspraktik, men det bliver altså næppe i større skala i de mindre og mellemstore virksomheder, der jo er repræsenteret i Håndværksrådet.

Fyldt eller tomt

Formanden for Håndværksrådet og Dansk Håndværk, Niels Techen, mener dog ikke, at resultatet er så ringe endda.

– Velviljen er der. Man kan altid diskutere, om bægeret er halvt fyldt eller halvt tomt. Jeg synes, at det er ganske flot, at cirka hver femte virksomhed er parate til at tage en flygtning, siger Niels Techen til Dagens Byggeri.

Han peger på, at mange ting skal være i orden, for at man kan ansætte en flygtning, og at det ikke umiddelbart vil være muligt inden for mange erhverv. Niels Techen sammenligner også med situationen omkring praktikpladser, hvor det også er de mindre virksomheder, der trækker det store læs.

Lidt har også ret

Han erkender, at der er en vis skepsis hos virksomhederne, men peger samtidig på, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og “der mangler hænder i de erhverv, som andre ikke vil udføre”:

– Der er muligheder, men sprogbarrierer og kulturelle barrierer kan skabe en lidt tilbageholdende attitude. På længere sigt kan det gavne Danmark, hvis man griber det rigtigt an. Men det kræver, at man er parat til at give det en chance. Danske virksomheder, både små og store, forsøger at være sig deres sociale ansvar bevidst og er parate til at gøre en forskel, fortsætter Niels Techen.

Åben over for indslusningsløn

Regeringen har i forbindelse med de kommende trepartsforhandlinger peget på muligheden for at indføre indslusningsløn for flygtninge, men det har fagbevægelsen afvist.

Niels Techen udtaler sig her som formand for arbejdsgiverne i Dansk Håndværk:

– Dansk Håndværk er åbne over for indslusningsløn. Det er vigtigt at gøre det nemt og enkelt for arbejdsgiverne. Der er fortsat mange administrative byrder for de små og mellemstore virksomheder. Er der noget, som er besværligt, går man hellere uden om og fokuserer på kerneforretningen. Der er ikke så meget overskud til at sætte sig ind i at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet. Der skal incitamenter til, og der er indslusningsløn en udmærket ordning. Det er vejen frem, slutter Niels Techen.

Relateret indhold