Et tilbageblik på 2015

Chefkonsulent Flemming Løkke Petersen, DI Byg.
Chefkonsulent Flemming Løkke Petersen, DI Byg.

DI Byg har haft mange bolde i luften i 2015, og det er lykkedes at sætte fingeraftryk på en række mærkesager. Her skal blot nævnes en håndfuld af de vigtigste.

Øget anvendelse af totaløkonomiske beregninger som beslutningsgrundlag er en mærkesag for DI Byg. Totaløkonomi er et værktøj, som både kan give bygherren et bedre beslutningsgrundlag og give byggeriets aktører større fleksibilitet. Udover pris omfatter totaløkonomi også drifts- og vedligeholdelsesomkostninger i en længere periode.

DI Byg havde totaløkonomi som tema for årsdagen i 2014 og på forårskonferencen i 2015 med fokus på ‘Værdien af godt indeklima’. DI Byg har aktivt deltaget i Energistyrelsens arbejde med værktøjet LCCbyg, som sikrer én model og ikke mindst nogle fælles principper for, hvordan der regnes på totaløkonomi. I 2016 vil DI Byg fortsætte arbejdet med at få sikret at navnlig offentlige bygherrer forpligtes til at træffe beslutninger om byggeprojekter på baggrund af totaløkonomiske beregninger.

Nyt bygningsreglement

Bygningsreglement – BR15 – faldt på plads i indeværende år. Med BR15 tages endnu et skridt til opfyldelse af aftalen fra 2009 om reduktion af nye bygningers energiforbrug.

BR15 træder i kraft den 1. januar med en overgangsordning på 6 mdr. til 1. juli 2016. Ud over stramningen af energikravet indeholder BR15 forenklinger.

DI Byg er tilfredse med, at BR15 er afluset for en række nationale særregler. Afskaffelse af nationale særregler letter samhandlen og øger konkurrencen på det danske marked – begge bidrag hjælper til at styrke produktiviteten i byggeriet.

DI Byg noterer sig med tilfredshed, at den nye minister for byggeriet, transport- og bygningsminister Hans Chr. Smith, fortsætter det moderniseringsspor, som blev lagt i byggepolitisk strategi. Særligt er DI Byg tilfredse med de forslag til ændring af byggeloven, som lægger op til en certificering af byggesagsbehandlingen og forenkling af brandreguleringen.

Andre aktiviteter som evaluering af lov om offentligt byggeri og fornyelsen af AB-aftalerne fortsætter ligeledes. Efter pres fra DI Byg lykkedes det i foråret 2015 at få sat gang i en revision af AB-aftalerne. Næsten tre års vedholdende indsats har det krævet at få igangsat arbejdet. Målet med revisionen er færre konflikter og et aftalesæt, der kan anvendes uden afvigelser.

Digitalisering

Bestyrelsen i DI Byg har henover 2015 haft særligt fokus på de forandringer og forretningsmuligheder, der følger af den stigende digitalisering.

Bestyrelsen ser øget anvendelse af digitale redskaber som en af vejene til styrket konkurrencekraft og øget produktivitet i byggeriet, men anerkender også, at det kan være forbundet med udfordringer for den enkelte virksomhed. Netop derfor var disruption temaet for DI Bygs årsdag i 2015, og det kommende år vil byde på samarbejde med DI’s digitaliseringsindsats og flere medlemsaktiviteter om de ny muligheder.

DI Byg ønsker dig en glædelig jul og et godt nytår.

Relateret indhold