Ring 5 overlever måske forslag om nedlæggelse

Transportminister Hans Chr. Schmidt har med et løfte om en analyse fået skudt forslag om at fjerne arealreservationerne til Ring 5 til hjørnespark.
Den tværgående trafik på Ring 3 er steget med 40 procent inden for de sidste 10 år, og den problematik er man nødt til at løse på et tidspunkt. Foto: Colourbox.
Den tværgående trafik på Ring 3 er steget med 40 procent inden for de sidste 10 år, og den problematik er man nødt til at løse på et tidspunkt. Foto: Colourbox.

En noget utraditionel alliance mellem De Konservative, Enhedslisten og De Radikale forsøger at lægge Ring 5 på Sjælland uden om hovedstaden i en mølpose.

Folketinget behandlede forleden et beslutningsforslag, der skal fjerne de såkaldte arealreservationer, der i 40 år har ligget i vejen for en række projekter i området, og i bemærkningerne til beslutningsforslaget hedder det blandt andet, at Ring 5 korridoren er fra en tid, hvor man lagde korridorer gennem skove og naturområder, fordi det var billigere at anlægge veje der.

Korridoren løber i dag gennem naturperler i Store Dyrehave, Mølleådalen og naturparken mellem Farum og Slangerup. Omkring 20 gamle landsbymiljøer vil ifølge forslagsstillerne blive hårdt ramt af en eventuel udnyttelse af korridoren til motorvej og/eller jernbane.

Der peges blandt andet på, at Mølleådalen er Natura 2000-område, og at Store Dyrehave i sommeren 2015 er udpeget som Unesco verdensarv, der skal beskyttes.

Stramning

Der er de seneste år sket en stramning af administrationen af korridorens område, så selv små ændringer, som eksempelvis byggetilladelser, pålægges særlige begrænsninger med den effekt, at ejendomme, der er beliggende i korridoren, kan være svære at sælge.

– Grundejerne i hele bæltet risikerer at blive stavnsbundet til deres ejendomme. I flere tilfælde omfatter transportkorridoren betydelige dele af kommuners areal. Det er på høje tid, at der kommer en afklaring vedrørende Ring 5. Det er helt urimeligt over for de borgere, som i dag er påvirkede af arealreservationer, at lade debatten køre i årevis. De har et berettiget krav på at vide, om de er købt eller solgt, mener forslagsstillerne, som vil aflyse planerne om Ring 5 definitivt

Afvisning fra ministeren

Men transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt afviste under behandlingen af beslutningsforslaget i Folketingssalen at aflyse arealreservationerne.

– Med transportkorridoren har vi fastholdt muligheden for at etablere en ny ringforbindelse, hvilket sandsynligvis ville være umuligt uden, sagde ministeren blandt andet.

Han henviste videre til, at daværende miljøminister Karen Ellemann i 2010 nedsatte et udvalg, der skulle give transportkorridorerne et eftersyn. I den forbindelse blev der foretaget et skøn over udgifterne til ekspropriation, såfremt man ophævede transportkorridorerne og alligevel senere besluttede at anlægge en vejforbindelse i transportkorridoren.

Meromkostninger til en ekspropriation skønnedes i udvalgets rapport at være i omegnen af 20 milliarder kroner, og det er et beløb, der i praksis ville umuliggøre etableringen af en Ring 5 i den nuværende transportkorridor.

Ingen mening

Hans Chr. Schmidt slog også fast, at det ikke giver mening at udbygge Fredrikssundmotorvejen, Helsingørmotorvejen og Hillerødmotorvejen, hvis de tværgående forbindelser ikke kan håndtere den øgede trafik.

– Vi bør ikke droppe arealreservationerne uden at undersøge, hvilken situation vi i så fald kommer til at stå i. Omvendt er der jo ingen grund til at fastholde reservationer, hvor der åbenlyst aldrig vil blive anlagt infrastruktur. Vi er derfor nødt til at se på mulighederne, herunder om der er trafikale alternativer, og om der kan foretages indskrænkninger på hele eller dele af kritiske delstrækninger.

– Som I jo godt ved, har vi begrænsede midler til nye infrastrukturprojekter lige nu. Man skal dog være varsom med at droppe arealreservationer, bare fordi der ikke på kort eller mellemlang sigt er udsigt til en Ring 5, navnlig når det trafikale behov så klart er til stede, sagde transportministeren.

Han vil derfor have undersøgt de trafikale alternativer for udviklingen af vejinfrastrukturen i hovedstadsområdet, så man på den baggrund kan træffe beslutning om at droppe, indskrænke eller helt flytte de nuværende reservationer.

Lille åbenhed

Maria Reumert Gjerding (EL), der var ordfører for forslagsstillerne, sagde tak for “den lille åbenhed”, hun oplever fra ministeren. Men hun fastholdt kritikken af transportkorridoren:

– Tiden er i den grad løbet fra et motorvejsprojekt tværs ned over Nordsjælland til Køge.

Og hun fortsatte:

– Uanset hvilke løsninger vi får i spil, bliver Ring 5 aldrig nogen sinde en acceptabel løsning.

En anden af forslagsstillerne, Mette Abildgaard fra De Konservative, pegede på, at arealreservationerne er en mangel på respekt for den private ejendomsret, og at den pågældende arealreservation i 40 år har betydet markante indskrænkninger i forhold til borgerens mulighed for at forvalte deres egen ejendom.

Socialdemokraten Rasmus Prehn bakkede op om regeringens holdning, og han mener, at de mennesker og kommuner, der berøres af transportkorridoren, har kendt til konditionerne og har derfor også erhvervet de pågældende arealer billigere. Han pegede samtidig på, at det er svært at finde alternativer til den pågældende linieføring.

Trafikstigning 40 procent

Socialdemokraten Morten Bødskov henviste til, at den tværgående trafik på Ring 3 er steget med 40 procent inden for de sidste 10 år.

– På et eller andet tidspunkt kan der ikke være flere biler på de her spor, og der er altså ikke langt ind til stuevinduerne, skulle jeg hilse og sige. Folk kan ikke åbne vinduerne for bare støj. Derfor kunne jeg godt tænke mig at høre, med hvilken alvor regeringen ser på behovet for at få etableret tværgående trafikløsninger i den her berømte fingerplan, som er grundstrukturen i hovedstadens trafikplanlægning, sagde Morten Bødskov.

DF fik kolde fødder

Det var ventet, at der kunne dannes flertal uden om Venstre og Socialdemokratiet, men Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti havde fået kolde fødder og bakkede op om ministerens opfordring til at nedsætte et udvalg, der kan analysere Ring 5 nærmere.

Det stemmer dog dårligt overens med, at Pia Adelsten (DF), der i øvrigt er gift med Kim Chrstiansen, under valgkampen skrev til foreningen “Nej til Ring 5”, at Dansk Folkeparti har “lagt Ring 5 helt død”.

Til det sagde Kim Christiansen:

– Det vil jeg tolke på den måde, fuldstændig som det er skrevet, at Ring 5 er død. Det har jeg sagt ved adskillige lejligheder, når vi har haft HH-konferencer. Der har jeg sagt: Ring 5 er i min optik er død. Men det er jo ikke det samme, som at vi går ind og fjerner samtlige reservationer i det trace, for så blokerer vi altså måske også for udbygning af nogle andre strækninger.

Principspørgsmål

Villum Christensen fra Liberal Alliance støttede forslagsstillerne:

– Vi synes ikke, at det er i orden, at så mange mennesker i et område i så lang tid skal leve med den usikkerhed, det giver. Så hvis statsmagten ikke kan bestemme sig på 40 år – og heller ikke de næste 10 år – og med nogen som helst sandsynlighed vil kunne komme til en afklaring, så mener vi, at hensynet til den private ejendomsret er højere. Det kan ikke være sådan, at man til evig tid kan stavnsbinde så mange mennesker, sagde Villum Christensen.

Martin Lidegaard (RV) pegede på tre årsager til at ophæve arealreservationerne:

– Den helt basale retssikkerhed for borgerne.

– De pågældende arealer er for en stor dels vedkommende meget smuk natur. Det har sågar været diskuteret at anlægge en nationalpark i dele af området.

– Muligheden for udvidelser af andre veje og den kollektive trafik.

De Konservatives Mette Abildgaard sagde, at man i 1970’erne udpegede et én kilometer bredt bælte, som løber cirka 60 kilometer fra Kokkedal til Køge:

– Mange af arealerne er fredede, og det vil være en katastrofe at føre en motorvej igennem dem…..det kan være udmærket, at staten laver arealreservationer til fremtidig brug, men fremtiden skal være definerbar, og den kan ikke strække sig i evigheder.

Grov stikpille

Socialdemokraten Rasmus Prehn kom i øvrigt med en noget grov stikpille til Enhedslisten, da han sagde:

– Er det Enhedslisten, eller er det sådan en nordsjællandsk lokalliste? For der er meget fokus på, hvad der er godt i Nordsjælland, altså at man kan gå rundt i dejlige, naturskønne omgivelser med fjällräv på og nyde det, men der er ikke meget hensyn til den københavnske Vestegn, hvor der i dag er meget trængsel, og hvor de lider under partikeludledning og andet. Skal man ikke også fra Enhedslistens side have sådan lidt mere social balance i, hvordan man fordeler problemerne her, så det ikke er Nordsjælland frem for Høje Taastrup og resten af Vestegnen?

S-kæden hoppet af

Til det replicerede Maria Reumert Gjerding:

– Der, hvor den hopper helt af for Socialdemokraterne, er, at man gudhjælpemig tror, at en Ring 5-motorvej vil være løsningen på de trafikale udfordringer, som Vestegnen oplever. Der er en meget stor risiko for, at den her motorvej i meget høj grad vil blive brugt af svenske lastbiler, som i øvrigt har arbejdet meget hårdt på at få den her motorvej, sådan at de har en mere direkte vej til Tyskland og resten af Europa. Det kan ikke være vores opgave at plastre asfalt ud over Nordsjælland til gavn for svenske lastbiler.

Det indbragte hende dog en venlig reprimande fra ordstyreren, der bemærkede:

– Jeg skal minde fru Maria Reumert Gjerding om, at vi ikke påkalder os de højere magter i Folketinget. Der er ingen over og ingen ved siden af Folketinget.

Relateret indhold