Sygdom truer små virksomheder på livet

Direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen (t.v.) og adm. direktør i Købstædernes Forsikring, Anders Hestbech.
Direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen (t.v.) og adm. direktør i Købstædernes Forsikring, Anders Hestbech.

En ny undersøgelse som analysevirksomheden YouGov har gennemført blandt mindre virksomheder viser, at det mange ejerne frygter mest, er at de bliver alvorligt syge eller invalide.

Det er en frygt, der er til at tage at føle på. Det de mindre virksomheder, der skal være med til at sikre væksten – de mindre virksomheder med 93 % af de 294.700 aktive firmaer udgør den altdominerende gruppe af virksomheder.

Det er ganske naturligt i alle virksomheder at forsikre sig imod tyveri eller brand, men de små virksomheder er ladt i stikken, hvis ejerne bliver alvorligt syge eller invalide. Ejerne kan nemt tegne traditionelle invaliditets- og arbejdsløshedsforsikringer, men de omfatter ikke driften. Så hvis uheldet er ude, får de først effekt efter at virksomheden er død.

Ejeren har ofte mange roller. Han skal både sikre væksten i virksomheden, varetage en del af produktionen og pleje netværket, der sikrer den fortsatte fremdrift. Bliver ejeren sat ud af spillet, er situationen alvorlig.

I undersøgelsen svarer 9 ud af 10, at det enten er ‘meget sandsynligt’ eller ‘sandsynligt’, at virksomheden må lukke, hvis ejeren bliver alvorligt syg. I den situation er der ikke penge til at dække virksomhedens løbende udgifter.

Tid til et pusterum

Undersøgelsen viser også, at hvis uheldet er ude, så vil ejerne gerne have mulighed for et pusterum, altså en tid hvor de ved, at de har det fornødne økonomiske sikkerhedsnet i forbindelse med virksomhedens drift.

To tredjedele ønsker muligheden for at forsikre sig mod et evt. driftstab. På den måde får de en sikkerhed, så de kan sove trygt om natten.

Men i en verden, hvor mængden af administrative rutiner og arbejdsgange stadigt stiger og kræver flere ressourcer, siger ejerne også, at hjælpen bør sker på en måde, der er enkel, forståelig og overskuelig.

Konklusionen er efter vores mening klar: De mindre virksomheders frygt for økonomisk kollaps i forbindelse med alvorlig sygdom bør og skal minimeres.

Der kan et samarbejde mellem virksomheder og forsikringsudbydere være løsningen. På den måde kan vi sammen skabe letforståelige og enkle produkter, som giver et sikkerhedsnet for de små virksomheder.

Relateret indhold