Færre unge i erhvervspraktik skader uddannelsesvalget

Chefkonsulent Heike Hoffmann, Håndværksrådet.
Chefkonsulent Heike Hoffmann, Håndværksrådet.

Nye tal fra Aarhus Kommune viser, at stadig færre elever i folkeskolen kommer i erhvervspraktik som et led i at afklare deres valg af ungdomsuddannelse. Forklaringen er iflg. Ungdommens Uddannelsesvejledning i Aarhus, at vejlederne har fået mindre tid til at rådgive og vejlede – blandt andet om mulighederne for erhvervspraktik.

Færre unge i erhvervspraktik betyder, at unge foretager deres uddannelsesvalg på et stadig ringere grundlag.

Når vi ved, at samfundet kommer til at mangle især faglært arbejdskraft, er det meget problematisk, at der nu er så skåret så dybt i vejledningen, at unge slet ikke bliver præsenteret for arbejdspladser med faglært arbejdskraft. Erhvervspraktikker bør være en bunden opgave i UU-centrene, og centrene bør tilføres ressourcer til at løse den vigtige opgave.

Kræver vejledertimer

En nylig undersøgelse fra EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, viser, at praktikkerne hjælper de unge til at vælge ungdomsuddannelse.

Det er især vigtigt netop nu efter erhvervsuddannelsesreformen, som har givet erhvervsuddannelserne mange flere muligheder at byde på end før.

Vi har brug for flere dygtige faglærte, der aktivt vælger erhvervsuddannelserne til, og vi kan jo se af EVA’s undersøgelse, at mere end halvdelen af eleverne mener, at praktikken har hjulpet dem til at vælge.

Aalborg vil og kan

I Aalborg Kommune er praktikkerne frivillige for eleverne, men alligevel kommer 99,8 procent af folkeskoleeleverne i erhvervspraktik. Kommune har nemlig valgt, at erhvervspraktikker skal gennemføres systematisk og har afsat ressourcer til, at UU-centret kan løse opgaven.

Der en vej, hvor den kommunale vilje findes. Vi vil meget gerne opfordre landets kommuner til at skele mod Aalborg, hvor det altså kan lade sig gøre.

Relateret indhold